U dućanima se može naći med napravljen od šećernog sirupa. Evo kako ga prepoznati

Foto: Shutterstock

MED je jedna od najstarijih prirodnih namirnica koju i danas rado koristimo - bilo da njime zaslađujemo čaj, mažemo ga na kruh ili ga stavljamo u kolače. Iako se često reklamira kao zdrava alternativa šećeru, nije svaki med jednako kvalitetan.

Osim što na policama možete naići na proizvode s dodatkom šećernog sirupa, mnogi rade i grešku kod upotrebe - zagrijavaju ga, čime mu se gube vrijedna svojstva.

Kako prepoznati pravi med?

Na tržnicama i policama trgovina izbor meda je velik - od cvjetnog do kestenovog i bagremovog - no nije svaki med ono što tvrdi deklaracija. Domaći, sirovi med trebao bi biti gust, ali ne potpuno tvrd. Ako se kristalizirao - to je dobar znak. Kristalizacija je prirodan proces kod pravog meda i pokazuje da nije termički obrađivan. Ako je med cijele godine tekuć i savršeno proziran, vjerojatno se radi o industrijski prerađenom proizvodu.

Kupujete li na tržnici, pitajte proizvođača o podrijetlu meda, vremenu vrcanja i kako ga skladišti. Dobri pčelari rado pričaju o svom radu i neće okolišati s odgovorima. Na deklaraciji obratite pozornost i na to je li med zaista proizveden u Hrvatskoj, ili se radi o "mješavini meda iz EU i izvan EU", što je često kod komercijalnih brendova.

Zašto med ne biste trebali grijati?

Kad se med zagrijava iznad 40 °C, dolazi do gubitka enzima, vitamina i drugih hranjivih tvari zbog kojih ga i biramo kao zdraviju opciju. Usto, pri visokim temperaturama može se stvoriti i štetna tvar hidroksimetilfurfural (HMF), koja je pokazatelj pregrijavanja ili starosti meda.

Zato med ne treba dodavati u vrući čaj, kavu ili kuhati s njim. Umjesto toga, pričekajte da se napitak malo ohladi ili ga koristite u receptima gdje neće biti izložen dugotrajnoj termičkoj obradi. Samo tako ćete izvući maksimum iz ove prirodne supernamirnice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.