MED je jedna od najstarijih prirodnih namirnica koju i danas rado koristimo - bilo da njime zaslađujemo čaj, mažemo ga na kruh ili ga stavljamo u kolače. Iako se često reklamira kao zdrava alternativa šećeru, nije svaki med jednako kvalitetan.
Osim što na policama možete naići na proizvode s dodatkom šećernog sirupa, mnogi rade i grešku kod upotrebe - zagrijavaju ga, čime mu se gube vrijedna svojstva.
Na tržnicama i policama trgovina izbor meda je velik - od cvjetnog do kestenovog i bagremovog - no nije svaki med ono što tvrdi deklaracija. Domaći, sirovi med trebao bi biti gust, ali ne potpuno tvrd. Ako se kristalizirao - to je dobar znak. Kristalizacija je prirodan proces kod pravog meda i pokazuje da nije termički obrađivan. Ako je med cijele godine tekuć i savršeno proziran, vjerojatno se radi o industrijski prerađenom proizvodu.
Kupujete li na tržnici, pitajte proizvođača o podrijetlu meda, vremenu vrcanja i kako ga skladišti. Dobri pčelari rado pričaju o svom radu i neće okolišati s odgovorima. Na deklaraciji obratite pozornost i na to je li med zaista proizveden u Hrvatskoj, ili se radi o "mješavini meda iz EU i izvan EU", što je često kod komercijalnih brendova.
Kad se med zagrijava iznad 40 °C, dolazi do gubitka enzima, vitamina i drugih hranjivih tvari zbog kojih ga i biramo kao zdraviju opciju. Usto, pri visokim temperaturama može se stvoriti i štetna tvar hidroksimetilfurfural (HMF), koja je pokazatelj pregrijavanja ili starosti meda.
Zato med ne treba dodavati u vrući čaj, kavu ili kuhati s njim. Umjesto toga, pričekajte da se napitak malo ohladi ili ga koristite u receptima gdje neće biti izložen dugotrajnoj termičkoj obradi. Samo tako ćete izvući maksimum iz ove prirodne supernamirnice.