NEDAVNO smo posjetili New York, a dojmovi se još sliježu. Ovaj put osvrnut ćemo se na jedan od simbola njujorške ulične hrane - štandove s prepoznatljivim plavo-žutim suncobranima. Riječ je o Sabrett štandovima koji nude klasične hot dogove i još nekoliko uličnih zalogaja koji se mogu pronaći diljem Manhattana.
<< Bili smo u pizzeriji u New Yorku i ostali zatečeni ponudom pizza - evo i cijena
<< Pitali ste kako izgledaju njujorške pizze - evo ih. Jednu ne bismo ponovili
Sabrett je američki brend koji stoji iza najprepoznatljivijih hot dogova na ulicama New Yorka. Tvrtka je osnovana još 1926. godine, a danas se njezini proizvodi, posebno hrenovke i kobasice, distribuiraju diljem SAD-a. Ipak, najviše se vežu uz prepoznatljive štandove diljem Manhattana.
Najpoznatiji su po hot dogovima sa 100% goveđim hrenovkama, često posluženima s ketchupom, senfom ili njihovim poznatim "onions in sauce" umakom od luka. Tu su i opcije poput chili dogova, kobasica, corn doga, halal jela - poput lamb over rice ili falafel over rice.
Sabrett štandovi sastavni su dio njujorškog krajolika, posebno na turističkim lokacijama kao što su Times Square, Central Park ili u blizini muzeja i podzemnih željeznica. Osim ulične prodaje, njihovi proizvodi dostupni su i u supermarketima diljem SAD-a.
Kako smo pročitali i u jednoj od recenzija, "prepoznatljivost Sabretta leži i u dosljednosti - bez obzira gdje ih kupite, okus je uvijek isti". Njihovi hot dogovi često se opisuju kao “instant klasici” - jednostavni, jeftini i zasitni. Iako, prema našem mišljenju, nisu gurmanski doživljaj - već desetljećima drže status jedne od ikona američke brze hrane.
Svakodnevno smo ih sretali po cijelom Manhattanu, a napokon smo ih probali jednu užurbanu večer na Times Squareu. Odlučili smo se za klasike - hot dog i chilly dog. Ono što smo primijetili, ali i očekivali, jest to da je pecivo u oba bilo prilično slatko ali i izuzetno mekano.
Inače, mnoga su nam peciva u Americi imala blago slatkast okus - osobito bageli. Od kupovnih peciva za sendviče, preko onih iz pekarnica, pa do peciva posluženih u hotelima za doručak, slatkoća se često provlačila. Zapravo, ako ste ikada u dućanu kupili pakiranje "američkog" hamburger peciva, onda ste sigurno primijetili karakterističan slatkasti okus.
Čuli smo i neke negativne komentare na to, ali nama je takav okus zapravo odgovarao, iako ga ne bismo jeli svaki dan. Znate onaj svima poznat okus puter štangica? Sad zamislite da su za nijansu slađe, ali bez izražene arome maslaca - upravo takva su nam bila ova Sabrettova peciva.
Da se vratimo na hot dog. Hrenovka je bila mekša i blažeg okusa od onih na koje smo navikli, ali i dalje sasvim zadovoljavajuća. I u nekim drugim fast food jelima primijetili smo blaži okus, a neka smo jela čak i dodatno solili. Kečap je u klasičnom hot dogu standardni dodatak, iako dosta slađi od "onog našeg" (ni on nam nije smetao).
Sve u svemu, klasični hot dog bio je jednostavan i zasitan, iako bez iznenađenja ili nečeg posebno primjetnog u okusu. Za ručak bismo ipak izabrali malo bogatije jelo, no ovaj solidan hot dog bio je sasvim u redu za večeru u hodu. Platili smo ga 6 dolara.
Meksički utjecaji u američkoj kuhinji su jaki, a chili dog je jedan od tipičnih primjera - zato smo ga i izabrali za degustaciju. U američkom kontekstu, naziv "chili" odnosi se na gusto, začinjeno jelo na žlicu (koristi se i kao umak) od mljevenog mesa, rajčice i začina (chilli con carne). Ponekad sadrži i grah - ali ne uvijek. Na hot dogu koji smo probali, chili je bio verzija s grahom, bez mesa, što je češće u bržim i jeftinijim varijantama.
Chili dog s grahom i sirom bio je sadržajno i okusno bogatiji. Hrenovka je ista kao i u klasičnom hot dogu, a gust nadjev od graha učinio je ovu kombinaciju zanimljivom i sadržajnom. Na "ulični" grah nemamo puno zamjerki - možda i zato jer od njega zaista nismo puno očekivali. Gust je i punog okusa (opet se provukla slatkasta nota), s mekim zrnima graha - što nam se svidjelo zbog cjelokupne meke teksture.
Ova nas je kombinacija podsjetila na poznati američki klasik "franks and beans". Radi se o zapečenom grahu s hrenovkama, koji je kod njih pravi primjer brzog i omiljenog obiteljskog jela.
Jarko žuti sloj na vrhu je sir - i to najvjerojatnije onaj u spreju, tzv. spray cheese, koji je u Americi uobičajen dodatak ovakvim kombinacijama. Sve zajedno - zasitan zalogaj, ali pomalo nespretan za jesti usput. Vlažne maramice - obavezne. Kao i prethodni hot dog, koštao je 6 dolara.
Osim hot dogova, štandovi često nude i hot pretzels, poznate njujorške velike perece. Cijena jednog pereca je 6 dolara - probali smo i njega, a dojmove vam pišemo u idućoj recenziji. Tu je još i nekoliko vrsta kobasica u pecivu, kao i popularni corn dog - hrenovka nabodena na štapić, uvaljana u gusto kukuruzno tijesto, zatim pržena u dubokom ulju.
Na štandu ipak dominiraju hot dogovi, pa je takvih opcija i najviše, a tu je i opcija "make it your own" odnosno "složi svoj hot dog". Kao što smo već spomenuli, nude i halal jela, poput lamb over rice ili falafel over rice, te nekoliko vrsta gyrosa. Tu su i chicken kebab i shish kebab.
Također, možete pronaći i svježe voće poput banana ili čašica s izrezanim ananasom, mangom ili lubenicom - koji se, inače, mogu kupiti na još puno mjesta po ulicama što je praktično za turiste, posebno u ljetnim mjesecima.
I naravno, nude i pića - gazirane napitke, energetska pića, sokove i vodu. Cijene se kreću od 2 do 4.50 dolara, ovisno o vrsti i veličini.
Sve u svemu, Sabrett hot dogovi nezaobilazan su dio njujorške ulične hrane. Iako nisu najfiniji hot dogovi koje smo ikada probali, sasvim solidno odrađuju svoju ulogu. Nama su poslužili kao brz i praktičan zalogaj dok smo ubrzano hodali Times Squareom prema subwayju.
Dovršili smo ih dok smo čekali večernji vlak za Brooklyn - pojeli smo taman toliko da smo večeru mogli prekrižiti i bez grižnje savjesti se izvaliti na krevet nakon napornog dana u gradu.
Ako se nađete u New Yorku, svakako zastanite kod jednog od ovih štandova i uživajte u brzom ručku ili večeri usput - grad će vam ionako odvući većinu pažnje. Nisu najfiniji hot dogovi koje ćete ikada probati, ali nisu ni loši. Upravo su to što se od njih i očekuje - dio su klasičnog njujorškog iskustva.