SMASH burgeri u Hrvatskoj nisu potpuno nova stvar, ali zadnjih godinu - dvije naočigled im raste popularnost. Sve je više lokala koji ih nude - od etabliranih imena do novih mjesta koja se žele profilirati upravo kroz ovaj stil pripreme.
Da vas podsjetimo što su to točno smash burgeri. Dakle, fora je u samoj pripremi: kuglica mesa stavi se na vruću ploču i pritisne (metalnom prešom ili debelom lopaticom) kako bi se zapekla u super tanku pljeskavicu. Rezultat je tanka, hrskava ali sočna pljeskavica koja se topi u ustima. Manji su od običnih burgera, ali zato praktičniji za jesti i puni okusa.
Smash scena u Zagrebu širi se brzo, a novi lokali niču i po kvartovima - jedan od zadnjih koji se ozbiljno baca u tu priču je Chubby Chuck’s na Vrbanima. Ovih smo dana na društvenim mrežama pratili njihovo otvorenje i prve dane rada, pa smo ih dolaskom vikenda odlučili i posjetiti.
Gledajući njihov profil na društvenim mrežama, odmah smo primijetili dobru marketinšku priču i angažman koji su posvetili izgradnji brendinga. Iako na profilu (još uvijek) nemaju puno fotografija, vidimo kako idu na industrijski, minimalistički, pomalo futuristički stil. Predstavili su se krilaticom "najsočniji burgeri u gradu", što vjerujemo kako je privuklo mnoge da odu do Vrbana i isprobaju ovaj obećavajući novitet.
Smješteni su na adresi Siječanjska 1, u sklopu stambene zgrade i u prilično prometnom susjedstvu. Pronašli smo jedino (besplatno) mjesto za parkiranje odmah preko puta lokala, što je bila čista lutrija - vjerujemo kako pronalazak parkinga u gusto naseljenim Vrbanima može biti izazovno.
Lokal se nalazi uz sam rub zgrade, s ulaznim dijelom pod nadstrešnicom - nećemo to nazvati terasom, nego nekakvim "predvorjem" lokala. Na njemu se nalazi svega četiri sjedeća mjesta za povišenim stolovima, uz koje su napravili i dostavni pult.
Već pri ulasku je bilo jasno da su pazili na svaki detalj. Cijeli je prostor uređen u sivo-plavim nijansama, a na površinama prevladava inox koji je sve veći trend u uređenju lokala ovog tipa. Ono što rijetko vidimo (posebno u tako ranoj fazi poslovanja) jest brendiranje apsolutno svega - od ambalaže, salveta i čaša, do brendiranih stolica, otirača na ulazu i cijelog mercha.
Inače, nedavno smo u New Yorku ušli u Smashy - lokal koji isto tako nudi smash burgere - brend je originalno mađarski. Moramo reći kako nas je Chubby Chuck's neodoljivo podsjetio na njega. Također se radi o malom, industrijski uređenom prostoru u kojem dominiraju plava boja i inox.
Nazivaju ih još i "najjeftinijim burgerima na Manhattanu", s kuhinjom također vidljivom odmah iza pulta, gdje kupci nerijetko snimaju cijeli proces pripreme. Koncept koji nude također je jednostavan, s fokusom na kvalitetne burgere ovog tipa. Nama je drago da se slično mjesto otvorilo i kod nas i to baš u jednom od kvartova.
Iznad pulta je meni, a prvo birate veličinu burgera. S burger (6.50 eura), M (9 eura), L (11.50 eura) ili XL (14 eura). Nude i vege opciju za 10.50 eura. Dvije su opcije za pljeskavicu - classic ili onion koja se naplaćuje 0.50 eura.
Od umaka, jedan je uključen u cijenu, a svaki dodatni plaća se po 1 euro. Nude Chuck's special sauce, Chuck's original hot sauce, Chuck's BBQ sauce i Chuck's garlic mayo. Od dodataka, dva su uključena u cijenu, a možete birati između pancete, karameliziranog luka, iceberg salate, jalapeno papričica, cheddar sira, krastavaca, luka i rajčice. Cijena svakog dodatka je također 1 euro.
Od priloga, tu su naravno obični krumpirići za 2.90 eura, ali i oni "pojačani" koje su simpatično nazvali "fries with benefits". Tu su Garlic parmesan fries (3.90 eura), Jalapeno fries (3.90 eura) i Chuck's speciaaaal fries! (4.20 eura).
Mislili su i na izbor za najmlađe, pa je tako u ponudi i kids menu - burger i pommes po cijeni od 7.90 eura.
U Chubby Chuck's došli smo u subotu oko 20 sati, a gužva je bila umjerena. Vanjska 4 mjesta bila su zauzeta, pa smo pomislili sjesti unutra, no kako je dan bio vruć, unutra je (zbog blizine kuhinje koja je odmah kod pulta) bilo još toplije i zagušljivo. Odlučili smo naručiti i pričekati vani dok se koje mjesto ne oslobodi.
Uzbuđeno smo kod vesele djevojke za pultom došli naručiti jedan burger po njihovoj preporuci, dok smo drugi željeli složiti sami. Međutim, djevojka nam je odmah rekla kako ona ne jede meso i kako ne zna što bi nam preporučila. Na to smo ju upitali koji su im najpopularniji dodaci, pa nam je ipak dala neke jednostavne prijedloge.
Prvi burger bio je veličine S sa chuck's umakom, iceberg salatom i krastavcima. Drugi (veličine M) smo složili s karameliziranim lukom, jalapeno papričicama, pancetom i chuck's umakom. Dodatno smo naručili i jedan "fries with benefits" i to Chuck's speciaaaal fries!
Hranu smo čekali točno 20 minuta, malo dulje nego što smo očekivali. I evo burgera - upakiranih u brendirani papir, s brendiranim salvetama i podmetačima na tacnama. Razlika u veličini ovih burgera bila je zamjetna, iako su oba djelovala pristojne veličine - ni preveliki, ni premali. Ono što smo odmah primijetili je mekoća, ali i masnoća samog peciva. Što i je karakteristično za ovaj tip burgera koji moraju biti sočni, a nikako suhi.
Radi se o brioche pecivu koje je često prvi izbor za smash burgere - nježno je, meko i blago slatkasto zahvaljujući maslacu, mlijeku i jajima u tijestu. Takva tekstura odlično upija sokove iz mesa, a da se pritom ne raspadne. Pecivo je bilo tostirano što mu je dalo laganu hrskavost i čvršću teksturu izvana.
U oba burgera svi su se sastojci lijepo spojili, pljeskavica je bila zaista tanka i hrskavih rubova, meso kvalitetno. Inače, čuli smo kako nabavljaju stopostotnu junetinu s domaćih farmi. Njihovo obećanje najsočnijih burgera zaista se ispunilo - burgeri se tope u ustima i puni su mekoće i sastojaka koji se savršeno sljubljuju.
E sad, bez obzira što nam je bilo fino i najeli smo se toliko da smo krumpiriće gotovo netaknute ponijeli doma - evo i par "zamjerki". Sočnost je, dakle, bila tu, a možda je (za naš ukus) bilo i malo previše. Kako smo jeli burger, tako se pecivo sve više natapalo u umak i masnoću, dok se svi sastojci nisu zalijepili u jedan veliki zalogaj "svega".
Tu dolazimo i do masnoće - opet ponavljamo, ona JE dio ovakvih sočnih zalogaja, ali nama su ipak bili mrvicu premasni. Isto smo pročitali i u jednoj ili dvije Google recenzije, pa možda nije samo naš ukus u pitanju. Masnoće je bilo toliko da je tekla iz burgera u papir, a tu je i samo po sebi masnije pecivo. Tako da ovaj burger definitivno stavljamo u katagoriju onih (nama) masnijih.
Tu je još jedna sitnica, a to je sam okus. Ok, u jednom burgeru naručili smo jalapeno papričice koje ljutinom znaju "obrisati" druge okuse. Međutim, tako je bilo i s drugim burgerom u kojemu ih nije bilo. Evo riječi jednog laika s kojim smo ih jeli: "Ne znam točno izdvojiti niti jedan poseban okus, ali ok je sve skupa".
U burgerima zaista nismo osjetili nešto posebno što se ističe, iako se sve lijepo stapa - no ne ostavlja nikakav (poseban) aftertaste. Možda nas je više osvojila tekstura nego okus.
I za kraj, tu su krumpirići. Zeznuli smo se s najbogatijom porcijom koja je prava kalorijska bomba. Naši su uključivali topljeni sir, karamelizirani luk, pancetu i njihov posebni umak (koji je nešto slično Big Mac umaku). Isprobali smo ih tek nakon nekoliko sati, nismo ih mogli pojesti uz burgere.
Učinilo nam se kao da je u kutijici bilo više dodataka nego samih krumpirića. Tanki su, možda i pretanki za sav taj umak, a čini nam se kako se radi o onim zamrznutim. Inače, porcija je bila ukusna, no same krumpiriće gotovo da i nismo doživjeli uz obilje dodataka. Definitivno su dovoljni da ih uz burgere podijele dvije osobe, ili kao samostalno jelo za jednu osobu.
Sve smo skupa, uz jedno gazirano piće platili 24.20 eura i bili smo siti do jutra.
Zaključno - od Chubby Chuck'sa smo očekivali puno i nismo se razočarali. Drugi put vraćamo se po desert koji smo ovaj put zaboravili - cookieje za koje također kažu kako se tope u ustima. Vjerujemo im na riječ.