Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
ČIM JE Ryanair u travnju uveo letove iz Osijeka za London, odlučili smo napokon iskoristiti tu odličnu opciju i posjetiti jedan od najvećih europskih gradova. Naravno, odmah sam u program putovanja i obilazaka uvrstio i dvije londonske pizzerije koje već dugo imam na listi želja, a nalaze se u samom vrhu europskih i svjetskih top-lista.
Prvo smo odlučili posjetiti 50 Kalò, pizzeriju koja se nalazi na tri lokacije u tri grada. Jedna je u Napulju i posjetili smo je prije dvije godine, druga je u Rimu, dok je treća ova londonska koja se nalazi na četvrtom mjestu najnovije europske top 50 liste. 50 Kalò jedna je od najpoznatijih i najnagrađivanijih svjetskih pizzerija, a trenutno iza cijele priče stoji Ciro Salvo, iskusni pizza-majstor iz poznate obitelji Salvo koja generacijama njeguje tradiciju izrade vrhunske napoletanske pizze.
Naravno, poučeni dosadašnjim iskustvima, rezervirali smo stol par dana prije polaska u London, a izabrali smo nešto kasniji večernji termin kako bi nam ostalo više vremena za obilazak gradskih atrakcija i znamenitosti.
Londonski se 50 Kalò nalazi na samo par minuta hoda od poznatog trga Trafalgar Square do kojeg vode mnoge autobusne linije iz svih dijelova grada. Mi smo se isto odlučili za vožnju tradicionalnim londonskim crvenim autobusom na kat, a trebalo nam je malo više od sat vremena i tridesetak autobusnih stanica, što nas je dodatno uvjerilo u veličinu Londona.
Mogli smo putovati i podzemnom željeznicom, ali nam se autobusna stanica nalazila doslovno ispred ulaza u apartman pa smo se odlučili za nešto dulju vožnju i razgledavanje grada s gornjeg kata londonskog autobusa.
Pizzeriju smo odmah iz daljine prepoznali po natpisu kakav se nalazi i iznad napuljskog restorana, a ova je londonska nešto manja sa samo par stolova na vanjskoj terasi. Uređenje je slično, jednostavno i skladno s jako puno priznanja po zidovima i velikim slikama već spomenutog glavnog pizza-majstora.
U ponudi se nalazi 26 pizza od kojih je posebno izdvojeno 6 vegetarijanskih. Budući da nas je bilo četvero, naručili smo kao i obično četiri različite pizze od kojih su dvije istaknute na jelovniku kao nove u ponudi. Uz Margheritu i Margheritu Con Bufala odluka je pala na Nduja e Stracciatella, pizzu s poznatom talijanskom kobasicom i stracciatellom, i Salsicce e Patate, pizzu sa svježom talijanskom kobasicom i krumpirom.
Nedavno smo pizzu s krumpirom prvi put probali u slovenskoj pizzeriji Orli. Ono što nas je iznenadilo jest to što 50 Kalò ima nekoliko pizza u ponudi koje u nadjevu sadrže upravo krumpir. Kao i u Orliju, i 50 Kalò krumpir služi narezan na male kockice posut po površini nadjeva.
Tijesto je izgledom nešto između tradicionalne i moderne napoletane i u njemu se vidi određeni kompromis iskusnog pizza-majstora koji je tradicionalnu napoletanu prilagodio trenutnom trendu na tržištu i pojavi modernih napoletana izrazito debelih i napuhanih rubova. Okusom je izuzetno fino i lagano, a nadjevi su definitivno složeni od vrhunskih i kvalitetnih sastojaka.
Budući da sam posjetio i napuljski 50 Kalò, ove su mi londonske pizze puno bolje, a razlog je možda u puno većem restoranu u Napulju, većem broju gostiju i velikom broju narudžbi koje se tamo moraju obraditi u jako kratkom vremenu. Razlika je, naravno, i u cijeni pa su ove londonske pizze dosta skuplje od onih u Napulju.
Cijene se kreću od 10,95 funti (13 eura) koliko košta Marinara pa do 19,95 funti (23,60 eura) koliko koštaju Tonno e Cipolla, Carciofi e Bresaola i Capricciosa. Većina je pizza između 20 i 23 eura, što za London i londonske cijene u restoranima i nije pretjerano skupo.
Više su nas iznenadile cijene pića, a pogotovo cijena piva. Pola litre točenog Peroni piva platit ćete sedam i pol funti odnosno devet eura. Znam da će mnogima ove cijene izgledati poprilično visoke, ali 50 Kalò jedna je od najpoznatijih svjetskih pizzerija smještena na atraktivnoj lokaciji u samom središtu Londona.
Ukoliko ste ljubitelj pizze, a put vas odvede u London, svakako posjetite ovu pizzeriju. Kvaliteta pizze, usluga i atmosfera potvrdile su nam visoko mjesto koje 50 Kalò zauzima na europskim i svjetskim top-listama kao i popularnost ove pizzerije. Unesene smo kalorije, po dobrom starom običaju, odmah nakon odlaska iz pizzerije potrošili šetnjom u obližnjem St. James's parku.