Što spakirati za hitne slučajeve? Hrana koja spašava život

Foto: Shutterstock

POTAKNUTE povećanim napetostima na kontinentu, mnoge europske zemlje nedavno su objavile priručnike za preživljavanje koji će pomoći građanima u pripremi za krizne situacije poput rata ili kibernetičkih napada, piše Euronews. Krajem ožujka Europska komisija pozvala je članice Europske unije da pomognu svojim stanovnicima pripremiti se za takve situacije. Portugal je nedavno doživio nestanak struje koji je potaknuo građane da te preporuke shvate ozbiljnije.

Za pripremu za situacije poput portugalskog nestanka struje Komisija preporučuje da u kućanstvu imate komplet za hitne slučajeve koji pokriva 72 sata. Preporučeni predmeti uključuju komplet prve pomoći i lijekove, radio i svjetiljke na baterije, punjače, gotov novac, kopije važnih dokumenata, ključeve, toplu odjeću i osnovne alate.

Što je od hrane dobro imati za hitne slučajeve?

Hrana je, naravno, također potrebna. Međutim, kada je riječ o hrani, koji su proizvodi najprikladniji za izvanredne situacije? Euronews je razgovarao s nutricionisticom kako bi to saznao.

Nutricionistica Lia Faria naglasila je važnost kupnje trajnih namirnica i proizvoda koje nije potrebno kuhati prije konzumacije. Primjerice, pametnije je nabaviti konzervirane mahunarke - grah, grašak i leću - nego suhe mahunarke. "Važno je uvijek imati alternative koje nije potrebno kuhati jer u hitnim situacijama možda nećemo imati pristup električnoj energiji ili plinu", objasnila je stručnjakinja.

Faria je također predložila da ljudi pokušaju osigurati određenu raznolikost s nutritivnog stajališta. "Što se tiče proteina, konzervirana riba i piletina te dehidrirana jaja trebali bi se naći na popisu za hitne slučajeve", ističe Faria.

Masna riba i maslinovo ulje kao izvor masti

Također se preporučuje dodatak koji je jednostavan za konzumaciju, poput proteina sirutke ili soje, objasnila je nutricionistica. Umjesto suhog mesa, konzervirane mahunarke mogle bi biti bolji izvor proteina. Mahunarke također osiguravaju ugljikohidrate i vlakna.

Što se tiče izvora masti, Faria je rekla da bi ljudi trebali razmisliti o kupnji maslinova ulja i biljnih ulja te masne ribe, uključujući konzervirane sardine, losos i skušu.

Najveći nedostatak ovakva kompleta jest pohrana voća i povrća, što se i očekuje, dodala je Faria koja je sugerirala da su "dehidrirane opcije zanimljive, ali istina je da, osobito kada je riječ o povrću, na tržištu još uvijek nema mnogo opcija".

Šećer, med i džem su obavezni

Faria je napomenula da bi drugi način izbjegavanja nutritivnog deficita bilo opskrbiti se multivitaminskim dodacima. Na kraju je nutricionistica istaknula prednosti pohranjivanja namirnica s visokim sadržajem kalorija, poput šećera, meda i džemova.

"Voda, nedvojbeno osnovna namirnica, također bi trebala biti prioritet u ovakvim slučajevima", zaključila je Faria.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.