GULJENJE kuhanog krumpira mnogima je najdosadniji dio pripreme ručka. Vrući su, sklizavi, kora se ne skida ravnomjerno… Ako se i vi borite s gulilicom ili nožem nakon kuhanja - imamo jedan mali trik koji će vam pomoći. Ogulit ćete krumpir bez da prstima malo po malo gulite koru koja se trga. Ovo vrijedi i za neko drugo povrće, poput rajčica koje treba oguliti.
Trik se temelji na razlici u temperaturi. Umjesto da krumpire nakon kuhanja odmah gulite dok su vrući - učinite ovo:
Tijekom kuhanja, kora se odvaja od mesa krumpira. Kad ga brzo ohladite, stvara se kontrakcija ispod kore, zbog koje se ona dodatno odvaja i lako sklizne - bez rezanja, grebanja i gubitka vremena.
Koristite ovo kada kuhate veće količine krumpira za pire, njoke ili salatu, kada trebate brzo oguliti više krumpira bez da opečete ruke ili kad vam se jednostavno ne da gubiti vrijeme na guljenje.
Ovaj trik najbolje radi s bijelim ili žutim krumpirom srednje veličine. Ako kuhate jako mladi krumpir s tankom korom, efekt neće biti toliko izražen - ali je svejedno koristan.