POČELE su prve vrućine, a s njima dolazi i promjena u načinu prehrane. Teška jela sve češće zamjenjuju laganiji obroci koji ne opterećuju želudac, ali i dalje trebaju pružiti dovoljno energije za svakodnevne obaveze. U toj tranziciji prema "ljetnoj" kuhinji, ječam je jedna od namirnica koju vrijedi imati pri ruci.
<< Što jedete kada su vrućine? Ove namirnice najviše osvježavaju, a mogu biti i ručak
Poznat je kao jedna od najstarijih žitarica na svijetu, a stoljećima se koristi u raznim kuhinjama upravo zbog svoje svestranosti. Ima blag, orašast okus i odličnu teksturu koja ga čini idealnim sastojkom za razna jela. Iako se često povezuje s varivima i zimskim receptima, ječam se vrlo uspješno uklapa i u ljetne jelovnike.
Jedna od njegovih najvećih prednosti je to što ga možete skuhati unaprijed i čuvati u hladnjaku nekoliko dana. Na taj način imate gotovu bazu za brojne obroke: od salata, hladnih zdjela, pa čak i doručaka. Samo skuhani ječam možete dodati povrću, leći, kuhanim jajima ili svježem siru. Uz dobar preljev i malo začina, dobivate brz, zasitan i ukusan obrok.
Ječam se kuha relativno brzo, osobito ako ga prethodno namočite. Kuhani ječam dobro upija okuse pa se često koristi kao zamjena za rižu u hladnim salatama, kao baza za "bowl" obroke, ali i kao prilog uz ribu ili piletinu. Osim što je praktičan, ječam je bogat vlaknima, složenim ugljikohidratima i sadrži niz minerala poput selena i magnezija.
U periodima kada temperature rastu, a apetit se mijenja, praktično je u hladnjaku imati nešto što može poslužiti kao osnova za brzi ručak ili večeru. Kuhani ječam upravo to omogućuje - jednostavno se kombinira, lako se začinjava i možete ga jesti i hladnog.
Evo i nekih nama omiljenih jela s ječmom, koja često pripremamo ljeti.
Orzoto je u prijevodu - rižoto od ječma. U kombinaciji s povrćem pravo je ljetno jelo koje možete jesti i toplo i hladno. Radimo ga ovako.
Slično kao i orzoto, i ova je kaša u kombinaciji s mesom i povrćem vrlo zasitna, a kuha se brzo. Mi ju pripremamo i kao obiteljsko jelo za ponijeti na plažu, a radimo je ovako.
Žitarice, leća, gljive... ova je juha prava bomba. Iako je vani toplo, to nas ne spriječava da svaki tjedan skuhamo bogato jelo na žlicu. Recept je ovdje.