Jednu namirnicu iz smočnice možete koristiti desetljećima - znate li koju?

Foto: Shutterstock

IAKO većina hrane ima rok trajanja koji se broji u danima ili mjesecima, neke se namirnice mogu držati godinama, pa čak i desetljećima, bez da izgube na kvaliteti. Idealne su za "crne dane" ili su jednostavno dio "zaboravljenih" kuteva smočnice koje u svakom trenutku možemo iskoristiti.

Med, sol i riža najdugovječniji

Med je možda i najpoznatiji prirodni konzervans. Ne samo da se ne kvari, nego s vremenom može postati još aromatičniji. Navodno su u egipatskim grobnicama bile pronađene staklenke meda stare stotine godina - i još su bile jestive. Ako se kristalizira, samo ga lagano zagrijte i vratit će se u tekuće stanje. 

Sol i šećer su klasici koji traju vječno - doslovno. Važno je samo da ih čuvate na suhom mjestu, daleko od vlage. Isto vrijedi i za bijelu rižu - ako je zapakirana i zaštićena od kukaca, može potrajati desetljećima (25-30 godina).

Mahunarke traju godinama

Suhi grah i leća također mogu trajati godinama ako su pravilno pohranjeni. S vremenom mogu zahtijevati dulje kuhanje, ali i dalje su potpuno sigurni za konzumaciju. Zrna suhe mahunarke s vremenom gube vlagu, pa se duže kuhaju, ali nisu štetna. Nakon desetak godina mogu izgubiti dio nutritivne vrijednosti.

Tu je i instant kava - ako je originalna ambalaža neotvorena, instant kava može trajati desetljećima. Otvorena traje kraće - oko godinu dana. Čaj se ne kvari u klasičnom smislu, ali s vremenom gubi aromu. Zeleni čaj kraće traje od crnog, ali ni jedan nije „opasan“ nakon isteka roka. Možete ih čuvati 2-3 godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.