U Jelsi se za vikend održava festival na kojemu se kuhaju poznata dalmatinska jela

Foto: Facebook/Jelsa Wine, Olive and Heritage Festival

JELSA će 8. i 9. lipnja postati središte eno-gastronomskih i kulturnih zbivanja na otoku Hvaru zahvaljujući Wine, Olive and Heritage Festivalu - dvodnevnoj manifestaciji posvećenoj dalmatinskoj tradiciji, vrhunskim lokalnim proizvodima i kreativnom izražavanju.

Festival okuplja vinare, maslinare, zanatlije i umjetnike, a posjetiteljima nudi bogat program koji spaja degustacije, glazbene nastupe, radionice i gastro natjecanja - sve u autentičnom ambijentu jelsanskog parka. 

Tijekom dva dana, posjetitelji će imati priliku upoznati se s autohtonim proizvodima, lokalnim vinima, tradicionalnim jelima i kreativnim radionicama, sve u jedinstvenom ambijentu jelsanskog parka, a ulaz na sve programe je besplatan.

Detalji o programu

Festival započinje u nedjelju, 8. lipnja u 18 sati otvorenjem sajamskog dijela, gdje će se predstaviti lokalni vinari, maslinari i proizvođači raznih autohtonih delicija. Istovremeno počinje i prvo izdanje kulinarskog natjecanja pod nazivom Jelšanska Ugorijada, u kojem lokalni kuhari pripremaju tradicionalni brujet od ugora, natječući se za titulu najboljeg.

Brujet od ugora tradicionalno je dalmatinsko riblje jelo, varijanta poznatog brudeta, pripremljena s ugorom, vrstom jegulje, koja se često lovi u Jadranskom moru. Među poznavateljima ribljih jela ima kultni status zbog intenzivnog okusa. Brujet od ugora smatra se delicijom koja odražava starinsku, ribarsku tradiciju Dalmacije - posebno u manjim mjestima poput Jelse, gdje su slična jela prenošena generacijama.

U 19 sati slijedi radionica keramike, namijenjena svim ljubiteljima rukotvorina i tradicionalnih zanata. Polaznici će moći izrađivati i oslikavati vlastite keramičke predmete, a sudjelovanje zahtijeva prethodnu prijavu. Večer će zaokružiti glazbeni program uživo od 21 sat.

Drugi dan festivala, u ponedjeljak 9. lipnja, nastavlja se sajamski program od 18 sati, s novim prilikama za degustaciju i kupnju lokalnih proizvoda. U 19 sati održat će se Wine & Art radionica, koja spaja ljubav prema umjetnosti i vinu. 

Od 20:30, kulinarsku scenu preuzimaju učenici Srednje škole Jelsa, koji će pripremiti tradicionalno dalmatinsko jelo, predstavljajući znanje i talent nove generacije kuhara. Festival će završiti glazbenim nastupom uživo u 21 sat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.