Kolač na kojemu su odrasle generacije, a recept se nije mijenjao 100 godina

Foto: Gorski kotao

RADO se vraćamo osnovama, proučavamo stare recepte i pišemo vam o jelima - u ovom slučaju, kolačima - koji su nastajali iz ničega. Najčešće su upravo takvi kolači ostali zapamćeni generacijama, a jedan takav je i mehlspajz. Ako niste čuli za ovaj izraz, on dolazi iz njemačkog jezika, a prema doslovnom prijevodu znači "jelo s brašnom" ili "kolač s brašnom".

Skroman kolač čiji se recept nije mijenjao

Kod nas se naziv udomaćio kao sinonim za skromne, brze kolače iz kućne radinosti, koji ne trebaju nikakve kreme, posebne tehnike ni sastojke.

Ova verzija s višnjama pravi je primjer "bakine kuhinje" - nježan biskvit i sezonsko voće. I to je to! Nastao je u srednjoeuropskoj tradiciji - u Slavoniji, Vojvodini i sjevernoj Hrvatskoj - gdje su ovakvi kolači bili često prisutni na stolovima, osobito nedjeljom. I danas, mehlspajz je idealan izbor kad vam se jede nešto domaće, brzo i voćno - bez puno kompliciranja.

Ovaj konkretni mehlspajz s trešnjama stari je kolač iz kontinentalne Hrvatske, često povezan s tradicijom njemačkih i austrijskih doseljenika. Priprema se brzo, nije presladak, a trešnje mu daju svježu notu i sočnost.

Potrebni sastojci

  • glatko brašno
  • šećer
  • jaja
  • maslac
  • prašak za pecivo
  • očišćene trešnje

Kako se priprema

Očistite trešnje, pa krenite s pripremom biskvita. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, pa od bjelanjaka umutite čvrsti snijeg. Umutite žumanjke i šećer, pa dodajte maslac. Dodajte brašno i prašak za pecivo, pa ulijte u kalup za pečenje. Po smjesi rasporedite trešnje i pecite dok kolač ne porumeni.

Ovdje se nalazi recept s točnim mjerama i detaljima pripreme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.