RADO se vraćamo osnovama, proučavamo stare recepte i pišemo vam o jelima - u ovom slučaju, kolačima - koji su nastajali iz ničega. Najčešće su upravo takvi kolači ostali zapamćeni generacijama, a jedan takav je i mehlspajz. Ako niste čuli za ovaj izraz, on dolazi iz njemačkog jezika, a prema doslovnom prijevodu znači "jelo s brašnom" ili "kolač s brašnom".
Kod nas se naziv udomaćio kao sinonim za skromne, brze kolače iz kućne radinosti, koji ne trebaju nikakve kreme, posebne tehnike ni sastojke.
Ova verzija s višnjama pravi je primjer "bakine kuhinje" - nježan biskvit i sezonsko voće. I to je to! Nastao je u srednjoeuropskoj tradiciji - u Slavoniji, Vojvodini i sjevernoj Hrvatskoj - gdje su ovakvi kolači bili često prisutni na stolovima, osobito nedjeljom. I danas, mehlspajz je idealan izbor kad vam se jede nešto domaće, brzo i voćno - bez puno kompliciranja.
Ovaj konkretni mehlspajz s trešnjama stari je kolač iz kontinentalne Hrvatske, često povezan s tradicijom njemačkih i austrijskih doseljenika. Priprema se brzo, nije presladak, a trešnje mu daju svježu notu i sočnost.
Očistite trešnje, pa krenite s pripremom biskvita. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, pa od bjelanjaka umutite čvrsti snijeg. Umutite žumanjke i šećer, pa dodajte maslac. Dodajte brašno i prašak za pecivo, pa ulijte u kalup za pečenje. Po smjesi rasporedite trešnje i pecite dok kolač ne porumeni.
Ovdje se nalazi recept s točnim mjerama i detaljima pripreme.