Kako vaša metoda sjeckanja mijenja okus češnjaka? Ovo sigurno niste znali

Foto: Shutterstock/Pixabay

ČEŠNJAK je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu okusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban okus. No, jeste li znali da način na koji ga sjeckate može drastično utjecati na intenzitet okusa? 

Evo praktičnih savjeta kada je najbolje koristiti prešu za češnjak (da se potpuno istisne u pastu), a kada ga nasjeckati ili ostaviti u većim komadima. Ovo nije samo pitanje praktičnosti, već i kemije - češnjak oslobađa spoj alicin koji daje jak okus, a različite metode rezanja utječu na njegovu jačinu.

Kada koristiti prešu za češnjak?

Preša je savršena za brzu, intenzivnu aromu - ona drobi režanj u finu pastu, oslobađajući maksimalno alicina (čak 4 puta više nego kod sjeckanja). Ovo je idealno za umake, marinade i preljeve gdje želite da se okus ravnomjerno rasporedi, primjerice u tzatzikiju, aioliju ili marinadi za meso. Također, prešu možete koristiti za jela poput tjestenine aglio e olio ili stir-frya, kada nema vremena za sitno sjeckanje.

Dobro je znati da je prešu najbolje koristiti samo ako imate svježi češnjak - stariji režnjevi mogu postati gorki. Ali budite oprezni, jer preša može učiniti okus preoštrim ako koristite previše češnjaka.

Kada nasjeckati češnjak?

Sjeckani češnjak (fino ili grubo) daje uravnoteženiji okus - blaži od preše, ali jači od cijelih komada češnjaka. Ovo je najbolji izbor za salate ili preljeve, kada želite teksturu i svježinu, kao i za pečena jela, primjerice kod pečenog krumpira. Za precizno sjeckanje koristite oštar nož - prvo zgnječite režanj nožem da skinete ljusku, pa nasjeckajte. 

Kada ostaviti češnjak u većim komadima ili cijelim režnjevima?

Veći komadi su za suptilan, blagi okus - oni se polako infuziraju u jelo a da ne dominiraju. Veći komadi idealni su za pečenje mesa ili za pripremu confita od češnjaka, a veće komade možete dodavati u juhe ili umake ako im želite dati laganu aromu ili ako ste osjetljivi na prejak okus češnjaka.

>> Recept: Confit od češnjaka

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.