Ovo jelo je u Slavoniji kao pizza u Italiji - i rijetko tko ga zna dobro napraviti

Foto: Index Recepti

U TEORIJI, čobanac je jednostavno jelo: puno luka, meso na kockice, crvena paprika, malo vina i dosta strpljenja. U praksi, napraviti dobar čobanac prava je mala umjetnost. Ako nemate dovoljno vremena, ako krenete štedjeti na začinima ili koristite pogrešnu vrstu mesa - dobit ćete nešto drugo, ali neće biti onaj pravi slavonski čobanac.

U Slavoniji se čobanac ne kuha na brzinu. To je društveno jelo, za veće ekipe, najčešće se radi vani u kotliću i kuha satima. Recepti se razlikuju od sela do sela, od kuće do kuće, a rasprave o tome treba li dodati lovor, koliko ljutine staviti i treba li meso biti miješano - traju godinama. I svi su uvjereni da baš njihov čobanac "nema konkurenciju".

Najveća tajna je u vremenu

Pravi čobanac mora imati slojeviti, duboki okus - ne smije biti ni preslan ni preljut, ali mora grijati i ostati u pamćenju. Najčešće se koristi miješano meso: govedina, svinjetina, ponekad i divljač, ali i kvalitetna domaća kobasica. Dobar čobanac nikad nije gust kao gulaš, ali nije ni rijedak - treba imati pravu ravnotežu.

Najveća pogreška koju ljudi rade? Žurba. Ako ga kuhate manje od tri sata, nije čobanac - to je samo začinjeni paprikaš.

>> Slavonski čobanac

Potrebni sastojci

Evo što će vam sve trebati:

  • junetina od buta
  • meso divljači (jelen, srna, vepar)
  • svinjetina od buta ili lopatice
  • svinjska mast
  • luk
  • mrkva
  • korijen celera
  • korijen peršina
  • list peršina
  • list celera
  • lovorov list (po želji)
  • češnjak
  • svježe rajčice ili konzervirani pelati/pasirana rajčica
  • koncentrat rajčice
  • slatka mljevena crvena paprika
  • ljuta mljevena crvena paprika
  • ljute papričice (po ukusu)
  • sol
  • papar
  • vino (bijelo ili crno, po želji)
  • goveđi temeljac

Za žličnjake:

  • jaja
  • glatko brašno
  • sol
  • voda (po potrebi)

Kako se priprema

Meso narežite na manje komade, otprilike veličine zalogaja. Luk i češnjak sitno nasjeckajte, a mrkvu, celer i peršin narežite na kockice.

Na svinjskoj masti prvo prepržite meso, počevši od divljači, zatim dodajte svinjetinu i na kraju junetinu. Kad meso dobije zlatnu koricu, izvadite ga, a na istoj masnoći pirjajte nasjeckano povrće. Povrće začinite solju i paprom, pustite da omekša i lagano se karamelizira. Vratite meso, sve zajedno pirjajte, a kad ispari tekućina, podlijte vinom.

Dodajte nasjeckani češnjak, obje vrste paprike, koncentrat rajčice, lišće celera i peršina te lovorov list. Umiješajte svježe rajčice ili pelate, ubacite ljutu papričicu i podlijte temeljcem. Kuhajte na laganoj vatri oko dva sata, povremeno podlijevajući temeljcem. Čobanac treba biti gušći, ali s dovoljno tekućine da se sve lagano krčka.

Za žličnjake umutite jaja s brašnom, malo soli i tek toliko vode da dobijete gustu, jednoličnu smjesu. Pred kraj kuhanja, kad čobanac zavrije, mokrom žlicom ubacujte žličnjake u lonac i kuhajte ih još 10 do 15 minuta.

Detaljan recept nalazi se ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.