AKO ste ikad kupili kilu svježe blitve ili špinata i pomislili da ćete imati za dva dana - znate koliko vas realnost može iznenaditi. Povrće koje izgleda kao ogromna hrpa koju jedva pospremate u hladnjak, nakon kuhanja obično se "rastopi" u par žlica priloga. Pa koliko zapravo trebate kupiti za dvoje ili troje ljudi?
Blitva i špinat su lisnato povrće bogato vodom, što znači da se prilikom kuhanja ili pirjanja njihov volumen smanji i do četiri puta. Kila svježe blitve nakon kuhanja često završi kao taman prilog za dvije gladne osobe - bez ostataka. Ako radite, recimo, krumpir s blitvom, računajte da će uz 300 do 400 g blitve po osobi to biti sasvim dovoljno.
Kod špinata je situacija slična - još i ekstremnija ako koristite baby špinat, koji ima tanje listove i još više padne kuhanjem. Za dvoje do troje ljudi koji planiraju pojesti špinat kao glavni prilog uz, primjerice, jaje na oko, trebat će vam 600 do 800 g svježeg špinata.
Ako povrće samo blanširate i dodate malo maslinovog ulja i soli, možete ga poslužiti kao lagani prilog. Ali ako planirate raditi pire od špinata, špinat s vrhnjem, blitvu s krumpirom ili neko slično jelo koje uzima veću količinu, onda svakako računajte:
Ako koristite smrznuto povrće, situacija je malo lakša - ono je već termički obrađeno i gubitak volumena je već uračunat. U tom slučaju je 400 g smrznutog špinata sasvim dovoljno za dvoje.
Ukratko: ako ne želite da vam ostane premalo na tanjuru, kod lisnatog povrća kao što su blitva i špinat, bolje je kupiti koju šaku više. A i ako ostane, još bolje. Sutradan možete napraviti omlet, pitu ili jednostavno ponoviti ručak.