SOJA je mahunarka porijeklom iz istočne Azije i čest je sastojak u veganskoj prehrani, a jedan od najpoznatijih sojinih proizvoda svakako su sojine ljuspice. Dostupne u mnogim trgovinama, odličan su izvor kvalitetnih proteina, zbog čega su sjajna zamjena za meso, pa ih vegani obožavaju.
Sojine ljuspice ili ljuskice dobivaju se kuhanjem na pari i valjanjem oljuštene soje, a od njih se može napraviti svašta. Pripremaju se kao mljeveno meso pa se od njih mogu napraviti bolonjez, lazanje, popečci i brojna druga jela koja se tradicionalno prave s mljevenim mesom.
Osim što su toliko svestrane, sojine ljuspice nevjerojatno su zdrave i dobre za naš organizam - snižavaju povišene razine masnoća u krvi, sadrže malo ugljikohidrata i imaju nizak glikemijski indeks, a dobre su i za zdravlje žena u menopauzi.
Priprema sojinih ljuspica ne može biti jednostavnija - dovoljno je preliti ih kipućom vodom, dodati malo soli i ostaviti ih otprilike pola sata da nabubre. Nakon toga se ocijede, kako bi iz njih izašla sva voda, a dalje se pripremaju kao mljeveno meso.
Prilikom pripreme treba imati na umu da sojine ljuspice nabubre, pa nije potrebna velika količina - po osobi je dovoljno 25 do 40 grama sojinih ljuspica. Ako ih planirate pripremati, možete ih pronaći u Sparu - tamo 200 g ovih Encianovih košta 1.72 eura, no ima ih i u svim drugim trgovinama. A evo i jednog super recepta.
Od ove namirnice može se napraviti svašta, a mi smo pronašli recept za sojine pljeskavice. Bit će vam potrebno 150 g sojinih ljuspica, 2 glavice luka, jedan režanj češnjaka, 2 mrkve, 2 krumpira, komad kruha, 200 g brašna i začini po želji.
Ljuspice prvo potopite u kipućoj vodi i ostavite da nabubre, a za to vrijeme u blenderu izradite luk, češnjak, mrkve i krumpire. Tu mješavinu zatim sjedinite sa sojinim ljuspicama i začinite, a kruh namočite u vodu, natrgajte ga i dodajte smjesi sa sojinim ljuspicama. Dodajte brašno i oblikujte u popečke, a zatim ispecite na ulju ili u pećnici na 200 stupnjeva.