Istraživanje otkrilo što bi vam se moglo dogoditi ako svakodnevno jedete kivi

Foto: Pexels

KAD pomislite na svoje omiljeno voće, što vam prvo padne na pamet? Banane i jabuke se već tradicionalno nalaze na vrhu popisa voća koje se najviše konzumira diljem svijeta. No, vjerujemo da bi i kivi našao svoje mjesto na popisu omiljenog voća.

Nedavna istraživanja sugeriraju da to voće može imati mnoštvo zdravstvenih blagodati, od kojih je jedna ključna za oporavak od (intenzivnog) vježbanja.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrients početkom ove godine, trkači koji su jeli dva kivija dnevno tijekom mjesec dana smanjili su oksidacijsku štetu od intenzivnog fizičkog treninga. Sportaši koji rutinski treniraju visokim intenzitetom obično uzimaju veliku količinu kisika kad vježbaju, objašnjava Matthew Kadey u članku Runner's World. Iako je kisik neophodan za mišićno stezanje, udisanje previše kisika također može povećati broj slobodnih radikala u vašem tijelu. Zauzvrat se javlja oksidativni stres, koji se opisuje kao neravnoteža između slobodnih radikala i antioksidansa u tijelu. 

Što je oksidativni stres?

S vremenom oksidativni stres može oštetiti DNK, kao i esencijalno masno tkivo i proteine ​​u vašem tijelu. Kao rezultat, može se pojaviti nekoliko zdravstvenih problema, uključujući hipertenziju, dijabetes, aterosklerozu, pa čak i Alzheimerovu bolest. Osim intenzivnim treninzima oksidativni stres može biti uzrokovan unošenjem pesticida na konvencionalno voće i povrće, onečišćujućih tvari u zrak, pa čak i konzumiranjem prehrane bogate šećerom, masnoćama i alkoholom.

Budući da toliko potencijalnih čimbenika pridonosi povećanju slobodnih radikala, ključno je jesti hranu bogatu antioksidansima kako bi se uspostavila ravnoteža. 

Za istraživanje su istraživači u Japanu regrutirali 30 muških trkača na srednje i velike udaljenosti koji su redovito bili izloženi oksidacijskom stresu izazvanom treningom. Polovica sudionika dobila je uputu da dva mjeseca jedu dva kivija dnevno, bez drugih promjena u prehrani, a druga polovica uopće nije konzumirala kivi. Na kraju studije istraživači su otkrili da su oni koji su jeli to voće dva puta dnevno smanjili štetne učinke treninga izazvanih oksidativnim stresom na svoja tijela povećavajući razinu antioksidansa.

Prethodno istraživanje pokazalo je da kivi sadrži antioksidativna svojstva koja se mogu boriti protiv oksidativnog oštećenja DNK. Jedno istraživanje čak sugerira da antioksidans i vitamin C prisutni u kiviju mogu pomoći u liječenju astme, piše Eat This, Not That.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.