Mnogi svakodnevno posežu za različitim napicima ne razmišljajući o njihovu utjecaju na zdravlje. No, stručnjaci upozoravaju da neke vrste pića, iako često zanemarene, mogu značajno povisiti razinu kolesterola i dugoročno oštetiti jetru. Upravo zbog toga važno je obratiti pozornost na izbor pića, osobito ako želimo sačuvati srce i zdravlje cijelog organizma. Dakle, ovo su dvije vrste pića koje, prema savjetnicima za prehranu, mogu povisiti razinu kolesterola i oštetiti jetru.
Nutricionisti ističu da gazirani napici puni šećera predstavljaju jedan od glavnih skrivenih izvora lošeg kolesterola. Visok unos šećera iz ovih pića potiče tijelo da višak pretvara u masnoće, osobito u obliku triglicerida, što dugoročno povisuje razinu LDL ("lošeg") kolesterola u krvi. Osim toga, stručnjaci upozoravaju da česta konzumacija gaziranih pića opterećuje jetru jer je tjera na intenzivniji rad kako bi preradila višak šećera i spriječila njegovo nakupljanje u organizmu.
Osim što doprinose povišenom kolesterolu, gazirana pića negativno utječu i na samu funkciju jetre. Prehrambeni savjetnici naglašavaju da pretjeran unos šećera može dovesti do masne jetre i povećati rizik od razvoja bolesti poput nealkoholne masne bolesti jetre. Dugoročno gledano, konzumacija ovakvih pića može izazvati upalne procese i smanjiti sposobnost jetre da obavlja svoje osnovne funkcije, poput detoksikacije organizma.
Stručnjaci za prehranu upozoravaju da konzumacija alkohola može izravno povisiti razinu kolesterola, posebno ako se radi o pićima koja sadrže veće količine šećera i kalorija, poput likera ili koktela. Alkohol utječe na metabolizam masnoća u jetri te može dovesti do povećanja razine LDL kolesterola i smanjenja zaštitnog HDL kolesterola. Ovakve promjene predstavljaju dodatno opterećenje za kardiovaskularni sustav i povećavaju rizik od bolesti srca.
Osim na kolesterol, alkohol snažno djeluje i na zdravlje jetre. Dugotrajna i redovita konzumacija alkoholnih pića oštećuje jetrene stanice, uzrokuje upale i može dovesti do ozbiljnih stanja poput masne jetre, hepatitisa ili ciroze. Nutricionisti savjetuju umjerenost i odgovornost pri konzumaciji alkohola, posebno kod osoba koje već imaju problema s kolesterolom ili jetrom.
Važno je imati na umu da zdrave navike počinju s informiranim izborima, a pažljiv odabir pića jedan je od jednostavnih koraka prema očuvanju zdravlja.