Danas je rak debelog crijeva sve češća tema, osobito jer broj oboljelih među mladima raste, pa se mnogi pitaju kako mogu smanjiti svoj rizik od ove bolesti. Srećom, postoje svakodnevne navike koje možemo usvojiti, kao i određene stvari koje je dobro izbjegavati, kako bismo smanjili mogućnost razvoja raka debelog crijeva. Mnoge od tih navika vezane su uz prehranu, zbog čega dijetetičarka i edukatorica Nichole Andrews dijeli nekoliko korisnih savjeta za smanjenje rizika.
Andrews objašnjava da konzumacija alkohola povećava rizik od raka debelog crijeva. Preporučuje smanjenje unosa alkohola, biranje pića s manjim udjelom alkohola te povremeno zamjenjivanje koktela ili drugih alkoholnih pića bezalkoholnim verzijama.
"Nažalost, svaka konzumacija prerađenog mesa povećava rizik od raka debelog crijeva, pogotovo kad je riječ o crvenom mesu poput kobasica, govedine, svinjetine ili janjetine", ističe Andrews u videu. Uklanjanjem prerađenog mesa iz prehrane, uključujući hrenovke, možete značajno smanjiti svoj rizik.
Mnogi vode sjedilački način života, ali Andrews savjetuje da se što više krećemo tijekom dana. Preporučuje najmanje 115 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno – na primjer, hodanja – kako bi se smanjio rizik od raka.
Crveno meso sadrži vrijedne nutrijente, ali je preporučljivo unositi do 500 grama tjedno. Prečesto konzumiranje crvenog mesa ili praćenje popularnih dijeta s puno mesa dodatno povećava rizik zbog nedostatka vlakana.
Redovitim usvajanjem ovih zdravih navika možemo značajno smanjiti rizik od raka debelog crijeva i poboljšati opće zdravlje.