Za ovaj tajni sastojak kažu da daje bolji okus bolonjezu, dodajete li ga i vi?

U POSLJEDNJE vrijeme TikTok i Instagram preplavljeni su videima kuhara i food blogera koji u svoj bolonjez umak dodaju - kockicu tamne čokolade. Iako na prvu zvuči neobično, ovaj trik ima dugu kulinarsku pozadinu i logično objašnjenje.
Dodavanje tamne čokolade u slane recepte nije ništa novo. U meksičkoj kuhinji, na primjer, čokolada je sastavni dio tradicionalnog mole umaka. Razlog je jednostavan: kakao donosi dubinu i složenost okusu, ublažava kiselost rajčice i naglašava aromu mesa.
Što točno čini čokolada u bolonjezu?
Čokolada bolonjezu zaokružuje okus - rajčica može biti oštra i kisela, pogotovo kod dugog kuhanja. Tamna čokolada dodaje diskretnu gorčinu i kremoznost koja sve povezuje. Osim toga, tamna čokolada s visokim udjelom kakaa sadrži spojeve koji pojačavaju osjećaj punoće i dubine okusa, a u kombinaciji s crnim vinom, lovorom, muškatnim oraščićem ili čak cimetom, čokolada pomaže tim začinima da suptilno dođu do izražaja.
Kako pravilno dodati čokoladu u bolonjez
Koristite tamnu čokoladu s najmanje 70 posto kakaa. Mlijeko ili šećer u mliječnim varijantama učinili bi umak preslatkim. Dodajte je pred kraj kuhanja, kad se umak već reducirao. Dovoljna je samo jedna kockica (oko 5-10 g). Dobro promiješajte dok se ne otopi i poveže s ostatkom umaka.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati