Tajna savršenog odreska: Recept koji je oduševio i Gordona Ramsayja

POZNAT po svom britkom jeziku, Gordon Ramsay chef je kojem je iznimno teško udovoljiti. On ne štedi na kritikama, a njegov oštar stil prelio se i na društvene mreže, gdje redovito komentira videozapise amaterskih kuhara. Ipak, čini se da je i najstroži kritičar napokon pronašao nekoga čije vještine odobrava bez zadrške, piše Food & Wine.
Slavni chef nedavno je s oduševljenjem reagirao na video kreatora sadržaja Jaya (@recipeswithjay), koji je pokazao kako pripremiti savršen odrezak. Za sve koji žele ispeći komad mesa dostojan Ramsayjeve pohvale, Jayeva tehnika je obavezno štivo. Donosimo ključne korake za pripremu savršeno pečenog, srednje pečenog odreska koji je impresionirao i samog Ramsayja.
Meso na sobnoj temperaturi
Prvi korak, kako biste dobili savršenu koricu, je osigurati da odrezak nije hladan kad ga stavite u tavu. Ostavite meso da odstoji na sobnoj temperaturi barem 20 minuta prije pečenja. To će mu omogućiti i da se ravnomjernije ispeče.
Uklonite višak vlage
Prilikom pečenja, vlaga je najveći neprijatelj hrskavosti. Nakon što je meso postiglo sobnu temperaturu, a neposredno prije pečenja, papirnatim ručnikom temeljito osušite sve strane odreska.
Ne štedite na začinima
Za kvalitetan odrezak dovoljni su samo sol i papar, no kao što ističu i Jay i Ramsay, s njima ne treba štedjeti. Ramsay naglašava da ništa ne treba bacati - ako vam začini padnu na radnu površinu, jednostavno utisnite rubove odreska u njih kako bi cijeli odrezak bio dobro začinjen.
Vruća, zadimljena tava
Tave od lijevanog željeza najbolji su izbor, a to koristi i Jay. Ključno je dati tavi dovoljno vremena da se zagrije. Stavite je na srednje jaku vatru i pričekajte da postane, kako Ramsay kaže, "užarena i zadimljena". Tek kad primijetite prve tragove dima, dodajte ulje poput ulja avokada i rasporedite ga po površini prije nego što dodate odrezak.
Ne zaboravite na rubove
Vrijeme pečenja ovisi o debljini odreska, a najprecizniji pokazatelj je temperatura mesa. No, ako imate deblji komad s masnim rubom, poput rib-eyea, ne zaboravite kratko zapeći i njegove strane nakon što su glavne površine dobile zlatnu koricu.
Tajna je u prelijevanju maslacem
Tehnika prelijevanja maslacem podići će vaš odrezak na novu razinu. Jay to radi tako da prvo zapeče odrezak, izvadi ga iz tave, a zatim u nju doda maslac, pola glavice češnjaka i timijan. Kad se maslac otopi i zapjeni, vraća odrezak i brzo ga prelijeva aromatičnom smjesom.
Odmor za sočnost
Preskakanje ovog koraka može uništiti sav vaš trud. Odmaranje mesa ključno je za zadržavanje sočnosti jer se sokovi, koji su se tijekom pečenja koncentrirali u sredini, moraju ravnomjerno rasporediti. Ako ga prerežete prerano, svi će sokovi iscuriti. Jay preporučuje da odrezak odmara najmanje pet minuta prije rezanja.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati