Evo zašto jaja moraju biti sobne temperature kada pečete neke kolače

SVATKO od nas barem je jednom doživio trenutak kada smo u zadnji tren odlučili napraviti neki kolač za koji jaja trebaju biti sobne temperature, a ona su, naravno, još uvijek bila u hladnjaku. Lako je pomisliti da to i nije tako važno pa jednostavno upotrijebiti hladna jaja, no slastičarka Yami Mercado objasnila je zašto bi to bila pogreška.
"Korištenje jaja sobne temperature olakšava emulgiranje smjese. To obično čini tijesto ujednačenijim", kaže Mercado za The Takeout. Kad su jaja sobne temperature, ona se lakše povezuju s ostalim sastojcima - recimo s maslacem i šećerom. To znači da se smjesa napravi glatko i ravnomjerno, bez grudica i bez odvajanja, a to je posebno važno kod kolača i biskvita gdje je prozračna, lagana tekstura ključna.
Osim toga, jaja sobne temperature mogu bolje "uhvatiti" sitne mjehuriće zraka dok ih miksate. Ti mjehurići zraka se kasnije u pećnici šire i upravo oni kolaču daju onu mekanu, pahuljastu teksturu. Ako koristite hladna jaja, smjesa može ispasti pregusta, zrak se ne zadrži, a kolač na kraju bude zbijen i teži.
Kako brzo dovesti jaja do sobne temperature?
Ako ste zaboravili izvaditi jaja unaprijed, lako ih možete ugrijati bez dugog čekanja. Stavite ih u zdjelu s mlakom vodom i ostavite desetak minuta, no nipošto nemojte koristiti vruću vodu jer će se jaja početi kuhati. Druga je mogućnost razbiti jaja u zdjelu i kuhinjskim termometrom provjeriti jesu li se dovoljno ugrijala.
Ipak, postoje situacije kada se uopće ne morate zamarati temperaturom i jaja možete koristiti ravno iz hladnjaka. Kod kolača za koje je bitno da budu lagani i prozračni (torte, biskviti, muffini), jaja sobne temperature su ključna, ali kod keksa, brownieja ili prhkog tijesta to nije toliko važno - zapravo, tamo su hladna jaja ponekad čak i bolja.
Najbolje je uvijek slijediti recept - ako je u njemu naglašena temperatura jaja, bilo sobna ili hladna, to je važan korak za savršen rezultat.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati