Kardiolozi otkrili: Ova vrsta voća jača srce i smanjuje rizik od infarkta

AKO JE ZDRAVLJE srca jedan od vaših prioriteta, svjesni ste da je prehrana vrlo važna. Izbjegavanje hrane bogate natrijem i dodanim šećerima, uz redovitu konzumaciju voća, povrća i cjelovitih žitarica, temelj je prehrane koja čuva srce. No, kada savladate osnove, uvijek postoji prostor za napredak, piše Parade.
Možda se pitate koje je voće najkorisnije za kardiovaskularno zdravlje. Iako sve voće sadrži vlakna i antioksidanse, kardiolozi ističu jednu vrstu koja može učiniti srce otpornijim i značajno smanjiti rizik od srčanog udara.
Voće koje čini srce otpornijim
Prema riječima stručnjaka, redovita konzumacija bobičastog voća jedan je od najboljih načina da ojačate srce. "Bobičasto voće sadrži antioksidanse poput antocijana i drugih polifenola, koji pomažu smanjiti oksidativni stres i upalu: dva glavna pokretača srčanih bolesti", objašnjava kardiolog dr. Jason Reingold.
S njim se slaže i kardiolog dr. Giovanni Campanile, koji također naglašava važnost antocijana. On pojašnjava kako ti antioksidansi sprječavaju upale i oksidativni stres, koji su glavni uzročnici srčanih bolesti.
"Bobičasto voće je bogato antioksidansima koji pomažu neutralizirati štetne molekule zvane slobodni radikali, koje mogu oštetiti vaše stanice. Ovaj protuupalni i antioksidativni učinak jedan je od ključnih načina na koje bobičasto voće održava vaše srce zdravim", kaže dr. Campanile.
Bobičasto voće snižava loš kolesterol
Oba kardiologa dodaju da bobičasto voće pomaže u snižavanju krvnog tlaka i LDL (lošeg) kolesterola. "Ovi učinci kolektivno pomažu zaštititi krvne žile promicanjem endotelne funkcije i smanjenjem rizika od ateroskleroze (nakupljanja plaka), a oba su ključni čimbenici u održavanju kardiovaskularnog zdravlja", ističe dr. Reingold.
Dr. Campanile navodi i znanstvenu studiju koja je pokazala da su žene koje su jele najmanje tri porcije borovnica i jagoda tjedno imale 32 posto manji rizik od srčanog udara u usporedbi s onima koje su ih jele rjeđe. "Ova vrsta zaštite i smanjenja rizika jasan je pokazatelj da bobičasto voće igra značajnu ulogu u poboljšanju dugoročnog zdravlja i funkcije srca", zaključuje.
Koje je bobičasto voće najbolje?
Iako se postavlja pitanje postoji li jedna vrsta koja se izdvaja, odgovor je jednostavan - ne možete pogriješiti. "Najčešće konzumirano bobičasto voće, poput borovnica, jagoda, malina i kupina, nudi slične kardiovaskularne dobrobiti zbog visokog udjela polifenola, vlakana, vitamina i minerala", kaže dr. Reingold.
Ipak, postoje male razlike. Prema dr. Reingoldu, neke studije sugeriraju da borovnice imaju posebno snažan učinak na krvni tlak, dok kupine obično sadrže više vlakana. Dr. Campanile dodaje da su jagode bogatije vitaminom C, koji jača imunitet. Zbog toga dr. Reingold savjetuje konzumaciju raznih vrsta bobičastog voća kako biste unijeli širi spektar hranjivih tvari.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati