Je li dijeljenje hrane dobar test za veze? Evo što kažu tri skroz različita para

Sadržaj nastao u suradnji s: Podravka
Već smo bezbroj puta čuli izreku da ljubav prolazi kroz želudac, no je li to doista tako? Igra li hrana ulogu u ljubavi i na koji način? Odlučili smo to istražiti kako u teoriji, tako i u praksi. Pronašli smo tri para, tri različite generacije iz tri kraja Hrvatske kako bismo otkrili koliko je u njihovom odnosu zaista bitna hrana.
Prema istraživanjima, ljudi koji češće jedu s drugima uspješniji su u životu i imaju manje negativnih osjećaja, a taj efekt potvrđen je u različitim dobnim skupinama i kulturama. Zajedničke, opuštene aktivnosti poput kuhanja pozitivno djeluju na odnose. Postaju stabilniji i parovi su povezaniji na emocionalnoj razini, a to su nam mogli potvrditi i Ana i Jan iz Rijeke.
Comfort food – katalizator dobrog raspoloženja
"Kuhanje je proces u kojem oboje uživamo i koji nas zabavlja. Ja najčešće pripremam meso, a Ana se specijalizirala za salate, priloge i deserte. Zajedno stvaramo kombinacije koje na kraju rezultiraju nečim jestivim i često nesavršenim, ali uvijek zabavnim", objasnio nam je Jan, koji priznaje da nakon njegovog pripremanja hrane kuhinja često izgleda kaotično, ali Ana mu to ne zamjera.
"Kada imamo naporniji dan, volimo pripremiti i neki comfort food pa je hrana za nas i svojevrsni katalizator dobrog raspoloženja. Zato imamo ritual petkom zajedno slagati večeru za društvo uz kapljicu vina, tako otvaramo vikend. U subotu ujutro onda zajedno kontempliramo uz lagani doručak i šalicu macchiata", dodala je Ana.
Spomenuti comfort food, tj. hrana za utjehu, može biti bilo koje jelo iz djetinjstva ili hrana koju povezujemo s obitelji, prijateljima, bilo kojim trenutkom u kojem se čovjek osjeća sigurno. Znanstveno gledano, ovakav tip hrane djeluje i na mozak jer aktivira hormone dopamin i endorfin, poznate kao i hormone dobrog raspoloženja.
Parovi često imaju i "svoje jelo" koje im donosi taj osjećaj sigurnosti i ugode. To potvrđuju Maja i Dražen iz Zaprešića, koji se gotovo svaki dan nadopunjuju u svemu, pa tako i u hrani.
"Suprug kuha glavni dio obroka, dok moj dio posla prijatelji opisuju kao 'ukrašavanje' jer dodajem umake, začine, salate, koristim različite sireve, žitarice. Naprimjer, kad Dražen kuha bolonjez, ja radim salatu, ali dodam i kurkumu i origano u umak koji on radi, naribam sir na jelo. To je, recimo, primjer kako se znamo nadopunjavati, od klasičnog jela stvaramo nove inačice zbog čega prijatelji vole doći kod nas jer poznata jela svaki put budu drugačija", kaže nam Maja.
Pronađi svoj "match"
Baš kao što se parovi nadopunjuju u svojim kulinarskim ritualima, tako se okusom i teksturom nadopunjuju i Kikiriki maslac by Lino Lada i Podravka Squeeze džemovi.
Kikiriki maslac by Lino Lada dolazi u dvije inačice, Creamy i Crunchy, obje bez dodanog šećera, bez glutena, s puno proteina i s čak 98 % kikirikija. Creamy za one koji na kruhu vole glatke teksture i kojima je kikiriki maslac omiljen dodatak smoothiejima i slasticama, a Crunchy za one koji pri svakom grizu vole osjetiti hrskavost prženog kikirikija.
Kad se u priču uključe i Podravka džemovi u Squeeze pakiranju, otvara se cijeli mali svijet potencijalnih "matcheva". Jagoda donosi dozu slatkoće i voćne svježine, marelica balansira između slatkog i lagano kiselkastog, dok je džem od višnje, kupine i jagode za one koji vole intenzivnije i slojevite okuse.
Na vama je samo da pronađete par koji vam najbolje leži. Je li to kremasti ili hrskavi kikiriki maslac, slađa ili kiselkastija voćna nota, istina je da tu nema pogrešnog izbora. Na kraju, ipak ono što pamtimo nije samo zalogaj, nego trenutak u kojem je nastao.
Dijeljenje hrane je dijeljenje ljubavi
Studija u časopisu European Journal of Social Psychology također je pokazala da, kad ljudi dijele obroke s drugima, rastu svi pokazatelji sreće, više nego kada dijele materijalne stvari. A ljudi koji su bliski češće između sebe dijele hranu jer to vide kao gestu povjerenja i privrženosti. To su nam potvrdili Milka i Luka iz okolice Zadra, koji već desetljećima rade na svojem SOPG-u i objeduju zajedno prije posla.
"Ujutro ona uvijek meni prvo namaže džem na kruh i da mi čaj jer ja često žurim. A kad jedemo zajedno, volimo duge razgovore, pričamo o svemu što će biti, a i osvrćemo se sa zadovoljstvom na ono što je iza nas", rekao je Luka.
"Kada jedemo zajedno, to su nam trenuci kada planiramo posao, komentiramo događanja i istovremeno imamo mali predah od svega", dodaje Milka.
Okusi se nadopunjuju kao i ljudi
Naši sugovornici možda se razlikuju po godinama i načinu života, ali svi su potvrdili isto: hrana je u njihovim vezama puno više od obroka. Za neke je to zajedničko kuhanje i stvaranje novih recepata, za druge kratki predah uz obrok prije posla, a nekima način da pokažu pažnju kroz male svakodnevne geste.
U tim se trenucima vidi da ljubav i hrana idu ruku pod ruku, jednako kao što se u sendviču susretnu Kikiriki maslac by Lino Lada i Podravka Squeeze džemovi: različiti, ali bolji zajedno.
Sponzorirani sadržaj donose Index i Podravka u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

bi Vas mogao zanimati