Kardiolozi: Imate problema s visokim kolesterolom? Češće jedite pet namirnica

ODREĐENE namirnice mogu istovremeno pomoći u snižavanju kolesterola i poticanju mršavljenja, što je idealna kombinacija za zdravlje srca i opće stanje organizma. Prema dijetetičarki Johanni Angman te kardiolozima dr. Christopheru Van Nguyenu i dr. Bhaskaru Semithi, prehrana bogata zdravim mastima, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama može značajno poboljšati razine dobrog kolesterola (HDL), smanjiti loši kolesterol (LDL) i pomoći pri kontroli tjelesne težine. Izdvojili su nekoliko namirnica koje pridonose tim ciljevima.
1. Avokado
Avokado je bogat vlaknima i zdravim mastima koje stvaraju osjećaj sitosti i smanjuju potrebu za nepotrebnim grickalicama. Osim što sadrži mononezasićene masti koje pomažu u snižavanju LDL kolesterola, sadrži i kalij važan za zdravlje srca. "Avokado pomaže u smanjenju lošeg kolesterola i povećanju dobrog, a pritom vas dugo drži sitima", kaže Angman za SheFinds. Dr. Semitha dodaje: "Zbog svoje kombinacije zdravih masti i vlakana, izvrstan je za kardiovaskularno zdravlje."
2. Masna riba
Losos, skuša i sardine bogati su omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju trigliceride i upale u tijelu te štite zdravlje krvnih žila. "Omega-3 masne kiseline u lososu pomažu u smanjenju upala i rizika od nakupljanja plaka u arterijama", objašnjava dr. Van Nguyen. Angman dodaje da omega-3 masnoće također poboljšavaju metabolizam i potiču mršavljenje.
3. Orašasti plodovi
Bademi, orasi i pistacije sadrže zdrave masnoće koje snižavaju LDL i podižu HDL kolesterol, a istovremeno pružaju osjećaj sitosti. "Orašasti plodovi su odličan izvor vlakana, proteina i zdravih masti. Pomažu u snižavanju kolesterola i sprječavaju prejedanje", navodi Angman. Dr. Van Nguyen ističe da ALA masne kiseline u orasima dodatno smanjuju upale i podržavaju zdravlje arterija.
4. Chia sjemenke
Chia sjemenke bogate su topivim vlaknima koja usporavaju probavu i produžuju osjećaj sitosti. Također pomažu u stabilizaciji šećera u krvi i snižavanju kolesterola. "Ove male sjemenke sadrže omega-3 masne kiseline, vlakna i proteine te značajno doprinose kontroli apetita i zdravlju srca", ističe Angman.
5. Lanene sjemenke
"Mljevene lanene sjemenke izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina i vlakana. Pomažu u snižavanju kolesterola i regulaciji apetita", tvrdi Angman. Lako ih je uvrstiti u prehranu - mogu se dodavati u smoothieje, jogurt, zobene kaše ili koristiti kao sastojak za dresinge.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati