Četiri namirnice koje mogu sniziti krvni tlak i kolesterol, prema dijetetičarkama

NEKE od najmoćnijih namirnica za zdravlje nisu egzotične ni skupe, već jednostavne i lako dostupne. Prema savjetima stručnjakinje za prehranu Elizabeth Katzman i dijetetičarke Melisse Rifkin, u borbi protiv upala, visokog kolesterola, povišenog tlaka i sličnih tegoba mogu nam pomoći namirnice koje se često već nalaze u našoj kuhinji. Evo koje su to namirnice.
Lanene sjemenke
Lanene sjemenke su male, ali iznimno hranjive. Prema Katzman, redovita konzumacija dvije do četiri žlice mljevenih lanenih sjemenki dnevno može smanjiti razinu kolesterola za otprilike 18 posto. "One se lako mogu dodati u shakeove, posipati po salatama ili umiješati u cjelovite žitarice", kaže za SheFinds. Osim toga, bogate su topivim vlaknima koja smanjuju apsorpciju kolesterola, a sadrže i ALA - biljni oblik omega-3 masnih kiselina koji ima protuupalno djelovanje.
Bademi
Bademi su hrskavi, ukusni i puni zdravih tvari, a često ih se opisuje kao "supernamirnicu". "Bademi mogu smanjiti razinu štetnog LDL kolesterola, poboljšati regulaciju šećera u krvi te smanjiti upalu i oksidativni stres, osobito kod osoba s predijabetesom ili dijabetesom tipa 2", objašnjava Rifkin.
Također, bademi pozitivno djeluju na kardiometaboličko zdravlje, a bogati su zdravim mastima i vlaknima, zbog čega su odličan međuobrok ili dodatak doručku.
Masna riba (losos, sardine, skuša)
Zamjena crvenog mesa s nekoliko obroka masne ribe tjedno može imati snažan učinak na zdravlje. Rifkin navodi da redovita konzumacija riba bogatih omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, sardina i skuše, "može poboljšati osjetljivost na inzulin, smanjiti kolesterol, smanjiti upalu i sniziti rizik od srčanog udara sprječavanjem stvaranja krvnih ugrušaka".
Osim toga, ove ribe često sadrže manje štetnih tvari u usporedbi s većim vrstama poput tune i pomažu u očuvanju zdravog krvnog tlaka i elastičnosti arterija.
Bobičasto voće
Bobičasto voće, osobito borovnice, maline i kupine, bogato je antioksidansima koji pomažu u borbi protiv upala. "Sve vrste bobičastog voća, posebno divlje borovnice, prepune su flavonoida koji djeluju kao antioksidansi i usporavaju upalne procese", napominje Katzman.
Dodaje da su "bogate i antocijaninima, tvarima koje smanjuju upalu inhibiranjem proupalnih čimbenika". Osim toga, jednostavno ih je uvrstiti u prehranu - mogu se dodati u smoothieje, jogurt, zobene pahuljice ili jesti samostalno kao zdrav desert.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati