Jednostavan dodatak doručku koji čuva zdravlje mozga i pamćenje

S DOLASKOM jeseni i svježijih jutara, malo toga pruža utjehu kao topla zdjela zobene kaše. Ovaj doručak nije samo zasitan i svestran, već uz jedan jednostavan dodatak može postati i snažan saveznik za zdravlje vašeg mozga. Stručnjaci se slažu da su borovnice ključan sastojak koji doručak podiže na novu razinu, poboljšavajući fokus i pamćenje, piše shefinds.com.
Osim prirodne slatkoće, ovo sitno bobičasto voće obiluje nutrijentima koji izravno podržavaju kognitivne funkcije. Dvije stručnjakinje, dijetetičarka Krutika Nanavati i medicinska sestra Lauren Thayer, izdvojile su jednu vrstu bobičastog voća koju je idealno jesti uz zobenu kašu. Obje ističu da su borovnice, zahvaljujući bogatstvu antioksidansa, jedan od najzdravijih dodataka vašoj jutarnjoj zobenoj kaši.
Borovnice kao zaštita za mozak
"Borovnice imaju vrlo visoku koncentraciju antioksidansa", objašnjava Thayer i dodaje: "To pomaže u ravnoteži slobodnih radikala i suzbijanju oksidativnog stresa u tijelu. Dokazano je da oksidativni stres ubrzava proces starenja mozga i rezultira lošim funkcioniranjem mozga."
Drugim riječima, dodavanje šake borovnica u zobenu kašu nije samo pitanje okusa, već i strateški potez kojim svom mozgu osiguravate bolji početak dana.
Dugoročne prednosti za pamćenje
S time se slaže i Nanavati, koja ističe da su brojne studije potvrdile kako borovnice poboljšavaju kognitivne sposobnosti i pamćenje.
"Kako starimo, naš mozak prirodno počinje propadati, što rezultira kognitivnim oštećenjima poput gubitka pamćenja i smanjene izvršne funkcije. Međutim, antioksidansi u borovnicama mogu pomoći u zaštiti od ovog propadanja smanjenjem oksidativnog stresa i upale", navodi ona.
No, prednosti sežu i dalje od toga. Redovita konzumacija borovnica mogla bi pružiti i dugoročnu zaštitu. "Studije sugeriraju da konzumacija borovnica također može imati zaštitni učinak protiv neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti", dodaje Nanavati.
"Flavonoidi u borovnicama mogu prijeći krvno-moždanu barijeru i akumulirati se u područjima mozga odgovornim za pamćenje i učenje, potencijalno usporavajući napredovanje ovih bolesti", ističe dijetetičarka za SheFinds.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati