Jedete jogurt svaki dan? Dijetetičarke otkrivaju prednosti i mane konzumacije

JOGURT je s dobrim razlogom temeljna namirnica u prehrani mnogih. Obiluje ključnim nutrijentima poput proteina i kalcija, a istraživanja potvrđuju da njegova redovita konzumacija donosi brojne zdravstvene prednosti, od jačanja kostiju do poticanja osjećaja sitosti i pomoći pri mršavljenju, piše Health.com.
Povećan unos proteina
Jogurt je odličan izvor proteina, no neke vrste prednjače. Primjerice, grčki jogurt sadrži gotovo dvostruko više proteina od običnog, što ga čini idealnim izborom za sve koji žele povećati unos ovog esencijalnog nutrijenta. Prehrana bogata proteinima povezuje se s nizom prednosti, uključujući lakše mršavljenje, bolju regulaciju šećera u krvi te poboljšanu gustoću kostiju.
"Jogurt je izvor visokokvalitetnih proteina, a neki jogurti mogu imati čak 18 grama zasitnih proteina po porciji, što ga čini čvrstim izborom za doručak ili međuobrok", ističe dijetetičarka Amanda Sauceda.
Zdravija probava i crijevni mikrobiom
"Svakodnevna konzumacija jogurta poboljšava zdravlje crijeva opskrbljujući probioticima koji pomažu uravnotežiti vaš mikrobiom", pojasnila je dijetetičarka Kimberley Rose-Francis.
Izvrstan je izvor probiotika, živih mikroorganizama koji pozitivno utječu na ravnotežu bakterija u probavnom sustavu. Hrana bogata probioticima potiče rast korisnih bakterija u crijevima, a studije pokazuju da redovita konzumacija jogurta može poboljšati raznolikost crijevnih bakterija, što je ključan znak zdravog probavnog sustava.
Više kalcija za čvršće kosti
"Jogurt isporučuje nekoliko hranjivih tvari za izgradnju kostiju u jednom pakiranju", napominje Sauceda. Osim proteina, jogurt osigurava fosfor i kalcij, koji su neophodni za zdravlje kostiju. Posebno je bogat kalcijem, primjerice porcija od oko 200 grama nemasnog grčkog jogurta sadrži 230 miligrama kalcija, što zadovoljava 18 posto preporučenog dnevnog unosa. Kalcij je mineral ključan za strukturu kostiju i zubi, ali i za važne tjelesne funkcije poput rada živaca i mišića.
Bolja regulacija šećera u krvi
Zahvaljujući visokom udjelu proteina i probioticima, jogurt može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Proteini usporavaju probavu, čime se sprječavaju nagli skokovi šećera nakon obroka, dok probiotici mogu poboljšati osjetljivost na inzulin.
Rose-Francis ističe da je jogurt "nedavno odobren za zdravstvenu tvrdnju koja navodi da konzumiranje 2 šalice dnevno može pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2". Istraživanja potvrđuju da redovita konzumacija jogurta, kao dio uravnotežene prehrane, može smanjiti rizik od ove bolesti, a može pomoći i u smanjenju razine hemoglobina A1c (HbA1c), dugoročnog pokazatelja kontrole šećera.
Potiče osjećaj sitosti i pomaže pri mršavljenju
Odabir jogurta s visokim udjelom proteina, poput grčkog jogurta ili islandskog skyra, može vam pomoći da se dulje osjećate siti, što je odličan saveznik u procesu mršavljenja. Proteini usporavaju probavu i potiču oslobađanje hormona sitosti.
Upravo zbog toga, zasitna hrana poput jogurta može učinkovito pomoći u smanjenju masnog tkiva. Istraživanja čak pokazuju da su osobe koje redovito jedu jogurt manje sklone prekomjernoj tjelesnoj težini ili pretilosti.
Smanjen rizik od prijeloma
"Jogurt je bogat hranjivim tvarima, poput proteina i kalcija, koji su ključni za održavanje jakih kostiju", rekla je za Health Michelle Routhenstein, registrirana dijetetičarka. Redovita konzumacija jogurta može poboljšati mineralnu gustoću kostiju i smanjiti rizik od prijeloma.
"Konzumiranje hrane bogate proteinima i kalcijem, poput jogurta, povezano je s većom mineralnom gustoćom kostiju, posebno u područjima poput kuka, a također može pomoći u smanjenju rizika od prijeloma kuka", dodaje Routhenstein. Pregled devet studija iz 2020. godine pokazao je da su žene u postmenopauzi koje su redovito jele jogurt imale manji rizik od prijeloma kuka.
Pozitivan utjecaj na zdravlje srca
Konzumacija jogurta može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, poput srčanog i moždanog udara, posebno kod osoba s visokim krvnim tlakom. "Probiotici i hranjive tvari, poput kalcija, magnezija i kalija, koji se nalaze u jogurtu, zajedno djeluju na pomoć u regulaciji krvnog tlaka i podržavanju srčane funkcije", objasnila je Routhenstein.
Na što treba pripaziti?
Iako je jogurt zdrav izbor, važno je obratiti pozornost na dodani šećer. Mnogi voćni i aromatizirani jogurti sadrže značajne količine dodanog šećera, čija prekomjerna konzumacija može povećati rizik od bolesti poput masne jetre i srčanih oboljenja.
Također, osobe s intolerancijom na laktozu mogu osjetiti simptome poput nadutosti i probavnih smetnji. Iako jogurt sadrži manje laktoze od mlijeka, u tom slučaju preporučuje se odabir jogurta bez laktoze ili cijeđenih jogurta poput grčkog, koji sadrže manje laktoze.
Jogurt je hranjiva namirnica koja može biti zasitan i zdrav doručak ili međuobrok. Njegov impresivan nutritivni profil može potaknuti osjećaj sitosti, podržati zdravlje kostiju i srca, pomoći u regulaciji šećera u krvi te osigurati unos važnih nutrijenata poput proteina i kalcija.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati