Dijetetičarka otkriva koje su vrste povrća najbolje, a koje najgore za crijeva

ZDRAVLJE crijeva danas je jedna od najvažnijih tema u svijetu wellnessa - i to s dobrim razlogom. Crijevna mikrobiota ne utječe samo na probavu, već i na raspoloženje, imunitet i opće zdravlje organizma. Uravnotežena prehrana, posebno bogata povrćem, ključna je za održavanje zdravih crijeva. No važno je znati da nije sve povrće jednako korisno - neka povrća potiču zdravlje crijeva, dok druga mogu izazvati nadutost i nelagodu, ovisno o osjetljivosti pojedinca. Nutricionistica i dijetetičarka Trista Best objasnila je koje povrće pridonosi zdravlju crijeva, a koje može izazvati probavne tegobe.
Najbolje povrće za zdravlje crijeva
Lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće jedno je od najkorisnijih kada je riječ o zdravlju probavnog sustava. "Lisnato povrće bogato je vlaknima, magnezijem i polifenolima", objašnjava Best za SheFinds. Vlakna potiču rad probave, dok polifenoli pomažu u smanjenju upale crijevne sluznice. Sve to doprinosi rastu dobrih bakterija u crijevima, što jača crijevnu mikrobiotu i opće zdravlje.
Šparoge, artičoke i poriluk
Ove tri namirnice prava su hrana za dobre bakterije u crijevima. "Bogat su izvor prebiotika, poput inulina, koji potiču rast korisnih bakterija i pridonose raznolikosti mikrobiote", navodi Best. Inulin je fermentabilno vlakno koje djeluje poput gnojiva za probiotike i pomaže smanjiti upalu, potiče probavu i jača crijevnu ravnotežu. Ove namirnice su posebno korisne u dugoročnoj brizi za zdravlje probave.
Rajčica
Rajčica je pogodna i za osjetljive želuce, osobito kad je kuhana. "Rajčice sadrže likopen, antioksidans koji se lakše apsorbira kada su termički obrađene", kaže Best. Također je blaga za probavu.
Povrće koje može izazvati probavne tegobe
Kupusnjače (brokula, karfiol, prokulice, kupus)
Ovo povrće ima mnoge zdravstvene prednosti, ali često izaziva nadutost i plinove kod osjetljivih osoba. "Ove su namirnice bogate vlaknima i sumpornim spojevima, što dugoročno koristi zdravlju crijeva, ali mogu uzrokovati nadutost kod mnogih ljudi", objašnjava dijetetičarka. Preporučuje se termička obrada jer "kuhanje pomaže razgraditi vlakna koja izazivaju nelagodu", dodaje.
Luk i češnjak
Ove namirnice svakodnevno se koriste u kuhinji, ali za neke probave predstavljaju problem. "Vrlo su bogati fermentabilnim FODMAP-ima", upozorava Best, dodajući da "mogu izazvati simptome i u malim količinama kod osjetljivih pojedinaca". Unatoč svojem okusu i nutritivnim vrijednostima, luk i češnjak često su prvi na popisu za izbacivanje kod osoba s probavnim tegobama.
Gljive
Iako su mnogima omiljena namirnica, gljive mogu uzrokovati neugodne simptome kod osjetljivih osoba. "Sadrže poliole, skupinu FODMAP-a, koji mogu uzrokovati nadutost kod nekih ljudi", navodi Best. Poliol je vrsta šećernog alkohola koji u crijevima zadržava vodu i fermentira, što može dovesti do nelagode. Ako imamo probavne smetnje, vrijedi pokušati izbaciti gljive na neko vrijeme i pratiti promjene.
Ključno je slušati signale vlastitog tijela i pratiti kako nam pojedine vrste povrća utječu na probavu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati