Pet razloga zašto bobičasto voće treba jesti svaki tjedan za cjelokupno zdravlje

BOBIČASTO voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, poznato je kao jedno od najzdravijih vrsta voća, i to s dobrim razlogom. Osim što je vrlo zdravo i izvrsno za cjelokupno zdravlje, bobičasto voće je i ukusno te se može kombinirati i konzumirati na različite načine, od deserata, smoothieja, do konzumacije samog voća kao zdrave slastice.
Ako ga već ne konzumirate barem jednom ili dva puta tjedno, u nastavku donosimo pet razloga zašto biste to trebali početi činiti, prema savjetima dijetetičara koje su podijelili za portal Health Shots.
Bogato antioksidansima
Bobičasto voće obiluje antioksidansima koji pomažu u zaštiti tijela od oštećenja koje uzrokuju štetne molekule zvane slobodni radikali. Tako se konzumiranjem bobičastog voća jača imunološki sustav i može smanjiti rizik od bolesti poput raka i srčanih problema.
Dobar izbor za dijabetičare
Unatoč slatkoći, većina bobičastog voća sadrži malo šećera i ima nizak glikemijski indeks (mjeru koja pokazuje kako namirnica utječe na razinu šećera u krvi). To znači da ne uzrokuje nagli porast razine šećera u krvi, što ga čini dobrom namirnicom za osobe s dijabetesom, prenosi Health Shots.
Bogato vlaknima
Bobičasto voće izvrstan je izvor prehrambenih vlakana koja pridonose zdravlju probavnog sustava. Vlakna također dulje pružaju osjećaj sitosti, pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine i poboljšavaju rad crijeva.
Dobar utjecaj na kožu
Vitamini i antioksidansi u bobičastom voću, posebno vitamin C, pridonose zdravlju i sjaju kože. Potiču stvaranje kolagena te mogu pomoći smanjiti znakove starenja poput bora.
Snižava razinu kolesterola
Redovita konzumacija bobičastog voća može pomoći u snižavanju razine lošeg kolesterola, poznatog i kao LDL kolesterol. To pozitivno utječe na zdravlje srca i dugoročno može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati