OVE SUBOTE, 31. svibnja, održava se četvrti po redu Tripe fest, međunarodno natjecanje kuhara amatera u pripremi jela od fileka, i to u restoranu Kod Bake na samom ulazu u Garešnicu.
Garešnica se nalazi na sat vremena vožnje od Zagreba i ovog će vikenda biti mjesto u kojemu će se održati neslužbeno prvenstvo Hrvatske u kuhanju tripica, fileka, vampa ili škembića. Već je sada prijavljeno 30 ekipa iz Mađarske, Slovenije, Srbije, Bosne i različitih dijelova Hrvatske.
Tripe fest će se održati u subotu, 31. svibnja, s početkom od 12 sati - podjela namirnica i kuhanje počinje iza 13 sati i kuha se sve do 16 sati, kada se uzorci predaju na ocjenjivanje. U 17 sati bit će proglašenje pobjednika, a u žiriju će se, među ostalima, naći naši poznati kuhari Tomislav Špiček i Branko Ognjenović.
"Krenuli smo skromno, jer puno ljudi ne jede fileke, ali upravo zbog onih koji stvarno cijene to jelo, koje je prehranilo brojne generacije, radimo ovaj festival kako bismo im odali počast i ne prepustili ih zaboravu. Cilj nam je u Garešnicu svake godine dovesti najbolje kuhare goveđih iznutrica sa svih strana svijeta i raditi na kulturi jela od fileka", naglasio je Zdravko Andri, vlasnik restorana Kod Bake.
Tripice, fileki, dropci, škembići - razni su nazivi za ovo jelo koje ili obožavate ili ga nikada niste ni probali i nemate pretjeranu želju probati ga. Priprema se u svim krajevima svijeta, pa tako i kod nas, a hrvatski naziv za tripice dolazi od francuske riječi tripe, što označava utrobu, crijeva, iznutrice koje se koriste kao hrana.
Tripice se, međutim, ne pripremaju od crijeva - radi se o debeloj sluznici želuca preživača, posebice goveda. Spravljaju se i od želudaca koze, ovce, svinje, jelena, tuna i grdobine, i to tako da se narezani želuci prije upotrebe kuhaju i temeljito čiste. Za spremanje kuhanih i jušnih jela tripice se zatim režu na trake.
Ako ste među onima kojima je ovo prava delicija, sigurno će vam se svidjeti ovaj jednostavni recept - probajte ga i javite dojmove!