RIŽOTO s kozicama klasično je mediteransko jelo koje savršeno spaja kremastu teksturu riže s delikatnim okusom morskih plodova. Idealan je izbor za sve koji žele pripremiti nešto posebno, a ipak jednostavno i brzo. U nastavku donosimo provjereni recept koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca - savršen je za obiteljski ručak, romantičnu večeru ili druženje s prijateljima.
Za pripremu ovog jednostavnog rižota trebat će vam:
U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno nasjeckani luk i dinstajte na laganoj vatri 5 minuta dok ne postane staklast. Dodajte nasjeckani češnjak pa ga kratko popržite. Umiješajte rižu i miješajte nekoliko minuta dok ne postane lagano staklasta. Ulijte bijelo vino i kuhajte dok ne ispari.
Postupno ulijevajte vrući temeljac, neprestano miješajući. Svaki put pričekajte da riža upije tekućinu prije nego što dodate još. Kuhajte dok riža ne omekša, ali ostane al dente. Zadnjih 5 minuta kuhanja dodajte kozice i lagano ih umiješajte. Dovoljno im je 3 do 5 minuta da postanu ružičaste i kuhane. Maknite s vatre, dodajte maslac i po želji parmezan. Poklopite i ostavite da odmori 2 minute.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.