Stari kruh nismo bacili, nego od njega napravili mekane knedle koje idu uz sve

Foto: Index

AKO VAM se često događa da vam ostane puno starog kruha i ne znate što biste s njim - ne brinite, imamo savršen prijedlog! Umjesto da ga bacite, pretvorite ga u ukusne domaće knedle. Ovo tradicionalno jelo ne samo da je odličan način za iskorištavanje ostataka već je i iznimno ukusno i svestrano. Bilo kao prilog uz gulaš, pečenje ili čak kao samostalno jelo uz malo umaka - knedle od starog kruha vraćaju okus domaće kuhinje i podsjećaju nas kako je jednostavnost često najbolji recept.

Neki dan smo za ručak pripremili gulaš, a budući da nam je od prethodna dva dana ostalo previše kruha, odlučili smo ga iskoristiti na najbolji mogući način i od njega napraviti knedle po receptu naše čitateljice. Cijeli recept s točnim sastojcima i koracima pronađite u nastavku.

Potrebni sastojci

Osim jedne štruce kruha od otprilike 500 grama, trebat će vam i sljedeći sastojci:

  • mlijeko
  • luk
  • jaja
  • peršin
  • sol
  • papar
  • malo brašna
  • malo krušnih mrvica.

Kako ih napraviti

Štrucu kruha koji je star barem dva dana narežite na kockice, a kockice kruha zatim zalijte mlijekom. Mlijeko ulijevajte malo pomalo, a kruh pritom dobro usitnite. Zatim dodajte dva jaja, peršin, sol i papar po želji, a na kraju i jedan luk koji ste prethodno propržili.

Ako je smjesa premekana, u nju dodajte malo krušnih mrvica ili brašna, a ruke zatim namastite uljem ili namočite vodom i oblikujte knedle. Knedle mogu biti veće ili manje, kako god preferirate, a nakon što ih oblikujete, kuhajte ih u kipućoj vodi koju ste prethodno posolili otprilike 10 minuta.

Cijeli recept za ove knedle s točnim mjerama pronađite ovdje.

Kako zgusnuti smjesu za knedle?

Ako vam se dogodi da je smjesa prerijetka (ne brinite, događa se češće nego što mislite), evo kako je spasiti. Najbolje rješenje je dodati žlicu krušnih mrvica, promiješati i pričekati nekoliko minuta da upiju tekućinu. Ako vam se smjesa i dalje čini rijetka, ponavljajte postupak dok se ne zgusne.

Krušne mrvice nježnije su od brašna i neće previše stvrdnuti knedle, no ako ih nemate, poslužit će i glatko brašno. Također dodajte žlicu po žlicu, no nikako previše, kako knedle ne bi postale gumene i teške. A ako vam je ostalo još starog kruha, nasjeckajte ga i dodajte u smjesu - to će prirodno zgusnuti masu.

Prije oblikovanja zdjelu stavite u hladnjak na 15 minuta do pola sata. Hladnoća će pomoći smjesi da se stisne i lakše oblikuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.