Tradicionalno seljačko jelo koje se nekoć često jelo za ručak: Znate li kako se zove?

Foto: Index Recepti

STARINSKA jela u nama uvijek bude nostalgiju, a jedno od tih jela su i bijeli žganci - seosko jelo s krumpirom i brašnom u kojem se vidi sva raskoš seljačke kuhinje te koje su naše bake nekoć često pripremale.

Bijeli žganci su tradicionalno jelo karakteristično za sjeverozapadne krajeve Hrvatske, posebno Zagorje, Međimurje i Podravinu. Ovo starinsko sirotinjsko jelo vrlo je ukusno i zaista zasitno, a za pripremu vam je potrebno samo nekoliko lako dostupnih sastojaka i 30 minuta vremena.

Potrebni sastojci

Od sastojaka će vam trebati:

  • krumpir
  • oštro brašno
  • ulje
  • luk
  • sol i papar.

Kako se pripremaju

Krumpir ogulite i narežite na kockice. Malo ga properite te skuhajte u slanoj vodi. Skuhani krumpir ocijedite i zgnječite u pire. Dio vode od kuhanja krumpira sačuvajte jer će vam trebati za smjesu.

Pireu dodajte brašno te miješajte desetak minuta na laganoj vatri. Budući da će vam smjesa biti malo tvrda, dodajte malo vode od kuhanja krumpira kako biste je omekšali. Nasjeckajte luk te ga popržite na ulju - trebao bi vam ispasti karameliziran i slatkast.

Od gotove smjese od krumpira i brašna napravite žličnjake te ih dodajte u prženi luk. Izmiješajte i vaš je ručak spreman. Bijele žgance možete napraviti i tako da žlicu umočite u preprženi luk te njome vadite žličnjake i stavljate ih u posudu za posluživanje.

Bijele žgance poslužite samostalno ili kao prilog nekom umaku, a možete ih jednostavno preliti osvježavajućim svježim vrhnjem. Cijeli recept s točnim mjerama pronaći ćete ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.