AKO tražite zdraviju alternativu klasičnom čipsu, ali ne želite kompromis kad je riječ o okusu i hrskavosti - ovaj čips od tikvica će vas oduševiti. Savršen kao međuobrok, prilog uz jelo ili lagana grickalica uz film, čips od tikvica postat će hit u kuhinji.
Osim što je jednostavan za pripremu, bogat je vlaknima, vitaminima i ne sadrži nepotrebne kalorije. Hrskav je, slan i nevjerojatno ukusan, a osim tikvica, za pripremu će vam biti potrebno tek još nekoliko začina i ribani parmezan za dodatni okus.
Za čips će vam, osim tikvica, biti potrebni sljedeći začini, no možete ih prilagoditi svom ukusu i koristiti neke druge. Mi smo koristili:
Tikvice operite i narežite na vrlo tanke kolutiće (2-3 mm debljine). Što su tikvice tanje, to će biti hrskavije. Položite narezane tikvice između dvaju kuhinjskih ubrusa ili papirnatih ručnika. Lagano ih pritisnite da se ukloni višak vlage. Ovo je ključno za hrskavost pa ovaj korak nipošto nemojte preskočiti.
U velikoj zdjeli pomiješajte tikvice s maslinovim uljem, solju, paprom i ostalim začinima po želji. Dobro izmiješajte da se svi kolutići ravnomjerno oblože. Pećnicu zagrijte na 120 °C. Na pleh obložen papirom za pečenje složite tikvice u jednom sloju.
Pecite 50-70 minuta, okrećući ih na pola vremena, dok ne postanu zlatne i hrskave. Tikvice izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade nekoliko minuta - postat će još hrskavije dok se hlade. Poslužite ih tople ili sobne temperature kao lagani snack, prilog uz roštilj ili sendviče te s humusom ili nekim drugim umakom.
Cijeli recept pronađite ovdje.