Ove 4 greške s tikvicama svi rade, no vrlo lako ih možete popraviti

Foto: Shutterstock

LJETO je nezamislivo bez svježih, sočnih tikvica koje su zbog svoje svestranosti nezaobilazne u sezonskoj kuhinji. Osim što su niskokalorične i bogate vlaknima, tikvice su zahvalne za pripremu - sirove, pečene, pohane, u juhama, na roštilju, u kolačima, čak i kao zamjena za tjesteninu. Ipak, mnogi ih doživljavaju kao "bljedunjave" ili bezukusne - no to nije problem tikvica, već načina na koji se pripremaju.

Ako i vama tikvice ispadaju bezukusno, pretvore se u kašu ili razvodne jelo - niste jedini. Mnogi u neznanju rade ove greške.

1. Tikvice vam se pretvore u kašu?

Tikvice sadrže puno vode i lako se prepeku i pretvore u kašu, a kako biste to izbjegli, ključ je u brzini i načinu pripreme. Tikvicama je dovoljno svega par minuta na tavi s jedne strane ili 10-15 minuta u pećnici. Prerežite ih na deblje ploške (oko 1 cm) i pazite da ne natrpate tavu - inače će se kuhati u vlastitoj pari umjesto da dobiju finu koricu.

2. Okus im je vodenast i bez karaktera?

Tikvice su nježnog, gotovo neutralnog okusa, koji lako postane vodenast, a to vam je odlična prilika da ih začinite. Prije pripreme lagano ih posolite i ostavite 10-15 minuta da puste višak vode. Zatim ih osušite kuhinjskim papirom. Ne bojte se začina: maslinovo ulje, češnjak, limunova korica, svježe bilje, parmezan, pa čak i egzotični dodaci poput sojinog umaka ili tahinija itekako će im podići okus.

3. Ribane tikvice vam razvodne jelo?

S obzirom na to da su vodene, može se dogoditi da u smjesi za popečke, musake ili pite od tikvica ima previše vode. Nakon ribanja, tikvice obavezno dobro ocijedite - najbolje kroz gazu ili čistu kuhinjsku krpu. Samo tako ćete izbjeći mokru i gnjecavu teksturu jela.

4. Nema arome i okusa?

Tikvice koje su kuhane ili pečene bez da su se zapekle, često djeluju bezukusno. Zato ih pecite na visokoj temperaturi jer tikvice obožavaju visoku temperaturu! Pecite ih u pećnici na 220 °C s ventilatorom ili na suhoj grill tavi dok ne dobiju smeđe-crne crte. Tako se razvija ona fina “mesnata” aroma koju tražimo.

Kako koristiti tikvice u kulinarstvu?

Narezane po dužini, premazane maslinovim uljem i začinjene solju, paprom, češnjakom i limunom - tikvice na roštilju ili tavi razvijaju dubok, karamelast okus. Osim toga, tikvice možete i napuniti, a izdubljene polovice tikvica mogu se puniti mesom, rižom, povrćem ili žitaricama poput kvinoje. Preko svega stavite malo naribanog sira i zapecite u pećnici.

Naribane tikvice, ocijeđene od viška vode, s jajima, sirom, začinima i malo brašna, možete pretvoriti u preukusne popečke, a ono što mnogi nisu znali (a vjerojatno se ne usude ni probati), jesu tikvice u kolačima. Naime, naribane tikvice čine biskvit vlažnijim, a okus se gotovo ne osjeti pa su idealne za čokoladni kolač ili muffine.

>> Recept: Popečci od tikvica

>> Recept: Muffini s tikvicama

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.