Je li bolje birati svježe ili smrznute borovnice? Evo prave istine

Foto: Shutterstock

BOROVNICE slove kao superhrana, ali kada ih ugledate na odjelu voća u dućanu, gotovo da i nema dvojbi. Odgovor je (obično) očit - svježe su bolje, zar ne? Ne nužno. Evo kratkog vodiča koji razbija neke česte zablude.

<< Pita od borovnica

Što se događa s nutrijentima kad se bobice zamrznu?

Borovnice koje se prodaju smrznute najčešće se beru u vrhuncu zrelosti i odmah nakon berbe blanširaju i duboko zamrzavaju. Taj proces čuva većinu vitamina i antioksidansa, posebno antocijanina - spojeva koji borovnicama daju tamnoplavu boju i visoku nutritivnu vrijednost.

Također, zamrzavanje stvara sitne kristale leda unutar stanica borovnice. Ti kristali oštećuju stanične stijenke, pa se nakon odmrzavanja lakše oslobađaju antocijani - to su moćni antioksidansi odgovorni za tamnoplavu boju borovnica, a povezani su s brojnim pozitivnim učincima na zdravlje (poput zaštite srca, krvnih žila i moždanih funkcija).

Kod svježih borovnica, s druge strane, situacija ovisi o dužini transporta i skladištenja. Ako su putovale tjednima i stajale na policama danima, moguće je da su izgubile dio korisnih tvari, posebno osjetljivih vitamina poput C vitamina.

Dakle, smrznute borovnice mogu imati jednaku, a ponekad i veću nutritivnu vrijednost od svježih - pogotovo ako su svježe već dugo "svježe".

Postoje razlike u okusu i teksturi - ali ne u zdravlju

Smrznute borovnice mogu biti mekše kada se odmrznu, što nekima smeta u voćnim salatama ili za grickanje "iz ruke". No za smoothije, zobene kaše, kolače i umake - smrznute su idealne.

Što se tiče dodataka - većina kvalitetnih smrznutih borovnica nema dodanog šećera niti aditiva, ali ipak provjerite deklaraciju. Ako piše samo "borovnice", znate da je to - to.

Dakle, ako imate pristup svježim, lokalnim borovnicama koje nisu danima bile u transportu - uzmite ih. No ako birate između uvoznih "svježih" i smrznutih koje su brzo obrađene nakon berbe, smrznute su često podjednako dobar, ako ne i bolji izbor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.