Kako je vi jedete? Jedna je od najzdravijih namirnica, ali može izazvati gušenje

Foto: Shutterstock

Chia sjemenke su se u Hrvatskoj pojavile prije desetak godina, kada su bile poprilična nepoznanica. Danas ih se može kupiti u većini supermarketa, a mnogi ih biraju kao dodatak jelima. Bogate su vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i proteinima, a lako ih je ubaciti u smoothie, jogurt ili zobene pahuljice. No, iako su superhrana, važno je znati da chia sjemenke mogu predstavljati opasnost ako se ne koriste pravilno.

<< Chia puding s bananom i kokosom

<< Chia pudding s bobičastim voćem, breskvama i bademima

Zašto chia sjemenke mogu uzrokovati gušenje?

Glavni problem chia sjemenki je njihova sposobnost da upiju velike količine tekućine i brzo nabubre – čak do deset puta veće od svoje originalne veličine. Ako chia sjemenke pojedete suhe i odmah progutate bez dovoljne količine tekućine, mogu se zalijepiti u grlu ili jednjaku, uzrokujući osjećaj gušenja ili otežano gutanje. Takvi slučajevi su rijetki, ali su zabilježeni u medicinskim izvještajima.

Prema dr. Michaelu Gregeru, poznatom američkom stručnjaku za prehranu: „Chia sjemenke brzo upijaju vodu i nabubre do nekoliko puta veće veličine. Konzumacija suhih sjemenki nosi rizik od gušenja ili začepljenja, zato ih uvijek prije upotrijebite namočene i pijte dovoljno tekućine tijekom konzumacije.“

Kako sigurno uživati u chia sjemenkama?

Da biste izbjegli potencijalne probleme, chia sjemenke je najbolje namočiti u vodi, mlijeku ili nekoj drugoj tekućini barem 10 do 15 minuta prije konzumacije. Time one postaju mekane, gelaste teksture i sigurnije su za gutanje. Također, tijekom dana važno je unositi dovoljno vode jer vlakna iz chia sjemenki trebaju tekućinu da bi učinkovito djelovala u vašem probavnom sustavu.

Ukoliko planirate koristiti chia sjemenke kao dodatak prehrani, posebno ako imate poteškoća s gutanjem ili respiratornim problemima, obavezno se posavjetujte sa stručnjakom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.