Lazanje ovog ljeta radimo samo na ovaj način i nikako drugačije

Foto: Shutterstock

SEZONA je tikvica, mnogima omiljenog ljetnog povrća, a ako više nemate ideja u kojim ih sve jelima iskoristiti, pronašli smo jedno koje bi se moglo posebno svidjeti ljubiteljima tjestenine. Lazanje s tikvicama i sirom lagano su i aromatično jelo, idealno za toplije dane kada tražimo nešto hranjivo, a opet svježe. 

Kombinacija tanko rezanih tikvica, kremaste ricotte, mozzarelle i nježnog bešamela daje ovim lazanjama nježan, ali pun okus. Savršeno složene i zapečene do zlatne korice, ove vegetarijanske lazanje osvojit će i one koji inače ne preskaču meso. Poslužene uz svježi bosiljak i salatu, čine uravnotežen i ukusan obrok za cijelu obitelj.

Potrebni sastojci

Kako biste napravili ove lazanje, bit će vam potrebni sljedeći sastojci:

  • listovi za lazanje 
  • tikvice 
  • ricotta sir
  • mozzarella
  • ribani parmezan
  • maslinovo ulje
  • sol 
  • papar
  • svježi bosiljak 
  • maslac
  • brašno
  • mlijeko
  • muškatni oraščić.

Kako se radi

Napravite bešamel - u loncu otopite maslac, dodajte brašno i miješajte minutu-dvije. Polako ulijevajte mlijeko, neprestano miješajući da ne ostanu grudice. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Kuhajte na laganoj vatri 5-7 minuta, dok se umak ne zgusne.

Tikvice narežite po dužini na tanke ploške. Premažite ih s malo maslinovog ulja, posolite i kratko pecite na tavi 2-3 minute po strani, samo da omekšaju.

U vatrostalnu posudu stavite malo bešamela na dno. Složite red listova za lazanje, zatim red tikvica, pa žlicom rasporedite dio ricotte i malo bešamela, pospite mozzarellom i po želji dodajte nekoliko listića bosiljka. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke, završite s bešamelom i pospite parmezanom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35-40 minuta, dok lazanje ne poprime zlatnu boju. Ostavite da odmori 10-ak minuta prije rezanja, a detaljni recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.