Ovaj je restoran proglašen najboljim na svijetu

Foto: FB/Maido Cocina Nikkei

PRIJE nekoliko je dana u Torinu proglašeno 50 najboljih restorana na svijetu prema listi World's 50 Best Restaurants, a najboljim restoranom na svijetu proglašen je Maido iz Lime u Peruu. 

>> Ovo je 50 najboljih restorana na svijetu, imamo cijelu listu

Restoran je to koji vodi chef Mitsuharu Tsumura, sin japanskih imigranata koji se školovao u SAD-u, a u restoranu spaja okuse Perua i japanske kulinarske metode.

Otvorio Maido s 28 godina

Mitsuharu Tsumura započeo je svoj kulinarski put formalnim obrazovanjem u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon čega se preselio u Osaku, gdje se potpuno posvetio usvajanju japanskih kulinarskih tehnika koje danas s velikom vještinom primjenjuje u restoranu Maido. Radio je u restoranima poput Seto Sushi, specijaliziranom za sushi, te Imo to Daikon, koji je poznat po izakayama.

Po povratku u Peru zaposlio se u hotelu Sheraton, gdje je radio kao voditelj smjene, sous chef i naposljetku preuzeo poziciju voditelja odjela hrane i pića. Njegova strast prema peruanskoj kuhinji u kombinaciji s japanskim tehnikama i namirnicama - iz koje je proizašla izvanredna Nikkei kuhinja - dovela je 2009. godine do otvaranja restorana Maido, koji je otvorio u dobi od 28 godina.

Degustacijski jelovnik Maido Experience, koji se sastoji od više od deset pomno osmišljenih sljedova, doživljaj je za sva osjetila. Rijetke i autentične namirnice pristižu iz Anda, Amazone i sjeverne obale Perua, stvarajući jedinstvena jela poput ramena od lignji s amazonskom kobasicom, morskih puževa s pjenom od žute čili paprike, te Tsumurina zaštitnog znaka - goveđih rebara kuhanih više od dva dana. Cijene degustacijskih menija kreću se od 287 do 585 eura po osobi.

Kakva je to Nikkei kuhinja?

Nikkei kuhinja je spoj peruanske i japanske kulinarske tradicije - rezultat više od jednog stoljeća suživota japanskih imigranata s peruanskom kulturom i sastojcima. Naime, početkom 20. stoljeća mnogi su Japanci emigrirali u Peru. Sa sobom su donijeli svoje kulinarske tehnike, posebno preciznost u obradi ribe, minimalizam i poštovanje prema namirnici.

U novoj domovini morali su koristiti lokalne sastojke - ljute papričice (ají), kukuruz, krumpir, limetu, kvinoju, voće... Tako je nastao Nikkei stil - japanska tehnika u kombinaciji s peruanskim sastojcima. U svijetu visoke gastronomije (poput restorana Maido), Nikkei se smatra jednim od najuzbudljivijih suvremenih kulinarskih pravaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.