Dobila je ime po ruskoj balerini, a danas je jedna od najpopularnijih na svijetu

Foto: Index Recepti

POSLJEDNJIH smo vikenda, uz neizostavni roštilj, uživali i u osvježavajućim proljetnim desertima - među njima se posebno istaknula Pavlova torta. Proljeće je savršeno vrijeme za lagane, kremaste slastice koje obiluju sezonskim voćem. To nam, naravno, daje i savršen izgovor za još jednu šnitu - jer voće je zdravo, zar ne?

Šalu na stranu, svakako ćemo uživati u proljetnim slasticama (imale one voća ili ne), a ovaj vas put podsjećamo na jedan recept koji baš svaki put uspije.

Kreirana u čast ruskoj balerini

Pavlova torta je lagani, prozračni desert od beze kore, šlaga i svježeg voća. Mi smo nedavno kombinirali klasik: jagode, maline i borovnice. Nastala je 1920-ih godina i nosi ime po slavnoj ruskoj balerini Anni Pavlovoj, koja je tada bila na turneji po Australiji i Novom Zelandu.

Tamošnji kuhar osmislio je desert u njezinu čast - laganu beze tortu sa šlagom i voćem. Torta je odražavala njezinu „lakoću“, gracioznost i eleganciju, što se osjeća u laganoj, hrskavoj korici meringe i kremastom nadjevu. Iako i Australija i Novi Zeland danas polažu pravo na njezino „autorstvo“, prvi pisani recept dolazi iz Novog Zelanda, iz 1929. godine. Zbog toga većina izvora smatra Novi Zeland kreativnim autorom ovog prepoznatljivog deserta.

Pavlova se danas priprema diljem svijeta. U Hrvatskoj nije tradicionalna, ali je itekako popularna - posebno u sezoni jagoda i bobičastog voća.

Potrebni sastojci

Za koru:

  • Bjelanjci
  • Sol
  • Šećer
  • Gustin
  • Alkoholni ocat

Za nadjev:

  • Vrhnje za šlag
  • Ekstrakt vanilije
  • Bobičasto voće (npr. jagode, maline, borovnice)

Kako se priprema

Istucite bjelanjke s prstohvatom soli u čvrst snijeg. Postupno dodajte šećer i nastavite miksati dok smjesa ne postane sjajna i gusta. Umiješajte gustin i ocat. Rasporedite smjesu na papir za pečenje u oblik kruga s lagano izdignutim rubovima.

Pecite na niskoj temperaturi dok korica ne postane suha izvana, a iznutra mekana. Ohladite, zatim premažite tučenim vrhnjem za šlag i ukrasite bobičastim voćem.

Detaljan recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.