Najpopularnije dijete: Dijeta za ravan trbuh

Foto: 123rf
 
Cilj
 
Gubitak težine.
 
Tvrdnja
 
Izgubit ćete i do 7 kila u 32 dana, te izgubiti nekoliko centimetara u struku. 
 
Teorija
 
Mononezasićene masne kiseline uništavaju tvrdoglavu masnoću u struku, dok u isto vrijeme stvaraju osjećaj sitosti i sprječavaju prejedanje. Ove biljne masti nalaze se u hrani kao što su orasi, sjemenke, čokolada, avokado i maslinovo ulje - i "Flat Belly dijeta" poziva na precizno unaprijed određeni svaki obrok i međuobrok. Za razliku od zasićenih masti, koje se stvrdnu i začepljuju arterije, mononezasićene masne kiseline zadržavaju krvne žile mekim lake su za probavu. Uz isticanje ovih zdravih masti, dijeta je po uzoru na mediteransku. Ključni sastojci - voće, povrće, mahunarke, cjelovite žitarice, maslinovo ulje i riba - kreatori ove dijete smatraju kako će uz njih kile ići dole. 
 
Uravnotežena prehrana
 
Može se reći kako je ovo uravnotežena prehrana jer sadrži zadovoljavajuću količinu proteina, ugljikohidrata, masti i ostalih bitnih sastojaka. 
 
Za i protiv
 
 Ukusni recepti
 Obilje smjernica i izvora inspiracije
 
 Nedovoljan dokaz da su “dobre" masti čarobne 
 
 
Previđena je jedna porcija mononezasićenih masnih kiselina uz svaki obrok i ukupni dnevni unos koji ne bi trebao biti veći od 1.600 kalorija, iako se dijeta može prilagoditi svakoj osobi ovisno o starosti, spolu i nivou tjelesne aktivnosti. Voće i povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, grah, sjemenke glavne su namirnice. Postoje dva dijela: četverodnevni "anti-naduti" brzo početak, i četiri tjedna plana prehrane. Iako i muškarci i žene mogu slijediti dijetu, ona je ipak više umjerena prema ženskoj publici.
 
Prva četiri dana dnevni unos kalorija iznosi 1200. Radi se o jednostavnom načinu prehrane koji eliminira sastojke koje promiču nepotrebno zadržavanje tekućine i plinova. Svakodnevno će biti 4 obroka po 300 kalorija hrane i pića. To znači puno mrkve, krastavaca, rajčice, obranog mlijeka, ekstra djevičanskog maslinovog ulje, sjemenke suncokreta, jabuka, pilećih prsa, organskih purice, i svježeg ili sušenog bosiljka. Također, dnevno treba unositi dvije litre posebne vode koja umiruje naš probavni sustav. On sadrži sastojke kao što su đumbir, krastavac i metvica. 

Zabranjeno u dijeti
 
Alkohol, kava, čaj, kakao i kiseli voćni sokovi, žvakaće gume, masna hrana, sol, brokula i prokulica, sve začinjeno umakom za roštilj, hren, češnjak, čili paprika, crni papar i ostali začin.
 
Zatim dolazi četiri tjedna plana prehrane. Tu se radi o tri 400-kalorijska obroka i jedan 400 kalorijski snack svaki dan, i bitno je da nikada niste dulje od od četiri sata bez hrane. Svaki obrok je osmišljen kako bi uključivao odgovarajuću količinu jedne mononezasićene masne kiseline, kao što je npr. 1 šalica soje, ¼ šalice poluslatke čokolade ili 2 žlice namaza od maslina. (Ostale opcije koje uključuju mononezasićene masne kiseline su bademov maslac, pesto umak, tahini i sjemenke suncokreta.) Ne smijete konzumirati više od 4 grama zasićenih masti po obroku, unos soli mora biti ispod 2.300 miligrama dnevno kako bi se spriječilo zadržavanje vode, potrebno je izbjegavati umjetne zaslađivače, arome i konzervanse.
 
Koliko to košta?
 
Neki sastojci, kao što su maslinovo ulje, orašasti plodovi, riba i svježi proizvodi, mogu biti skupi.

 
Zdravlje i prehrana
 
Ovaj program se vrti oko hrane bogate mononezasićenih masnih kiselina kao što su orasi, sjemenke, maslinovo ulje, avokado i voće, povrće, mahunarke, cjelovite žitarice i riba. Stručnjaci su se složili da se na dijeti ne mora brinuti o ozbiljnim nuspojavama ili rizicima. 

Koja je uloga vježbanja?
 

Preporučljiva je, ali se ne zahtijeva. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.