Ako želite smanjiti rizik od visokog kolesterola, nemojte jesti jednu vrstu hrane

KADA razina kolesterola postane previsoka, može doći do nakupljanja plaka u arterijama, što dugoročno povećava rizik od srčanih bolesti. Što se više plaka nakuplja, srce mora jače raditi kako bi protjeralo krv kroz tijelo, a rizik od srčanog ili moždanog udara postaje sve veći.
Na neke čimbenike koji se povezuju s visokim kolesterolom, poput dobi i genetike, ne možemo utjecati, no ono na što možemo utjecati jesu zdravija prehrana i stil života. Kako bismo na oboje utjecali, nutricionisti za portal Eating Well preporučuju da iz prehrane izbacimo ili barem ograničimo jednu vrstu hrane - prerađeno meso.
Vjerojatno ne iznenađuje da prerađeno meso poput hrenovki, kobasica i salama nije najbolje za zdravlje srca. No možda niste znali da se u tu skupinu ubrajaju i mnoge vrste suhomesnatih proizvoda koje se često smatraju zdravijima, poput pureće šunke, dimljene šunke i pečene junetine. Nutricionisti su objasnili i zašto je dobro ograničiti konzumaciju prerađenog mesa.
Sadrži puno zasićenih masti
Kada je riječ o snižavanju razine kolesterola, ključno je ograničiti unos zasićenih masti, a ne nužno prehrambenog kolesterola. "Prerađeno meso obično se proizvodi od masnijih dijelova i sadrži puno zasićenih masti. Namirnice s visokim udjelom zasićenih masti poznate su po tome da povećavaju razinu kolesterola, osobito LDL (loš) kolesterol", objašnjava nutricionistica Carly Hart.
Čak i zdravije opcije prerađenog mesa, poput pureće salame ili nemasne šunke, sadrže zasićene masti, iako u znatno manjem omjeru. Međutim, i dalje pridonose ukupnoj dnevnoj količini zasićenih masti koju unosimo, ističe nutricionistica Veronica Rouse.
Negativan utjecaj na crijevni mikrobiom
Sastav crijevnog mikrobioma važan je u gotovo svakom aspektu zdravlja, uključujući i regulaciju kolesterola. Istraživanja pokazuju da prehrana bogata mesom, osobito prerađenim mesom, može smanjiti raznolikost bakterija u crijevima.
To je zabrinjavajuće jer raznolik mikrobiom pomaže u regulaciji apsorpcije i izlučivanja kolesterola, kao i u smanjenju kronične upale, jednog od glavnih faktora rizika za srčane bolesti, prenosi Eating Well.
Sadrži puno natrija
Osim što sadrže zasićene masti, prerađeni mesni proizvodi obično su i znatno bogatiji natrijem nego neprerađeni. Primjerice, 100 grama pečenih purećih prsa sadrži oko 99 miligrama natrija, dok ista količina pureće šunke iz delikatesa sadrži čak 810 mg natrija, i to ne računajući kruh, umace i ostale sastojke sendviča.
Velike količine natrija dodaju se kako bi se produžio rok trajanja prerađenog mesa. Iako je to nekada bilo nužno kad ljudi nisu imali hladnjake i zamrzivače, danas više nije, a moguća šteta mogla bi biti veća od koristi.
Iako visoki unos natrija ne povisuje kolesterol, Hart napominje: "Prehrana bogata natrijem može povećati rizik od razvoja visokog krvnog tlaka, što dodatno opterećuje srce i šteti zdravlju krvožilnog sustava".

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati