Vrhunski chef otkriva devet najčešćih pogrešaka prilikom kuhanja jaja

IAKO MOŽDA svi mislimo da smo savladali umijeće kuhanja jaja, postoje brojne početničke pogreške koje možemo napraviti kada je riječ o savršenom poširanju ili idealno spravljenim kajganama. Good Housekeeping je razgovarao sa Shayom Cooperom, glavnim kuharom hotela Goring u Londonu, kako bi doznao kako ih pripremiti do savršenstva.
Kajgana
1. Slabo miješanje jaja u zdjeli prije kuhanja
Trebali bismo dobro umutiti jaja prije nego ih dodamo u tavu kako bismo dobili savršenu, prozračnu kajganu. "U smjesu treba unijeti zrak, što će rezultirati laganom, prozračnom kajganom", kaže Shay i dodaje:
"I idealno biste trebali koristiti veliku zdjelu. To će vam dati više prostora za rad i lakše je mutiti kružnim pokretima koji povlače jaja prema površini". Kada sve poprimi jednoliku boju, možete prestati i dodati smjesu u tavu.
2. Prekuhavanje kajgane
Lako je prekuhati kajganu, no ako je maknete s vatre nekoliko trenutaka prije nego što mislite da je gotova, to će vam pomoći da postignete savršeno kuhano jelo. "Dodavanje vrhnja ili mlijeka smanjuje vjerojatnost da ćete prekuhati jaja. Kad maknete jaja s vatre, ona će i dalje nastaviti kuhati i stvrdnjavati se, stoga ih svakako uklonite nekoliko trenutaka prije nego što mislite da su gotova", kaže Shay.
Poširana jaja
1. Korištenje jaja koja nisu svježa
Korištenje svježih jaja ključno je za savršeno poširanje, prema Shayevim riječima: "Kako jaja stare, bjelanjak postaje rjeđi. To znači da će se, kada se dodaju u vodu, lakše razdvojiti."
2. Dodavanje jaja izravno u tavu
Razbijanje jaja u manju posudu, a zatim njihovo dodavanje u tavu, prema Shayevim riječima je "apsolutno nužno". To također može pomoći ako ne koristite sasvim svježa jaja: "Ako koristite jaja koja su malo starija, možete odliti dio rjeđeg bjelanjka koristeći cjedilo ili pažljivim izlijevanjem između ljuski."
3. Korištenje previše vinskog octa
Mnogi od nas dodaju bijeli vinski ocat u tavu pri kuhanju poširanih jaja kako bi se bjelanjci brže skuhali, ali Shay savjetuje da budemo oprezni s time: "Ako pretjerate, bjelanjci će se prebrzo stvrdnuti, a žumanjku će trebati dulje da se skuha."
4. Poširanje jaja u kipućoj vodi
Ovo je velika pogreška prema Shayu, jer će mjehurići ometati i razbijati bjelanjke dok ih pokušavate držati na okupu. Umjesto toga, koristite vodu koja lagano vrije, ili ono što kuhari nazivaju "valjajućim vrenjem": "To osigurava da se jaje lagano kuha i imate veću kontrolu nad bjelanjkom".
Kuhana jaja
1. Pogrešno određivanje vremena kuhanja
Prema Shayevim riječima, za mekano kuhana jaja s tekućim žumanjkom kuhajte tri minute, za srednje kuhana jaja s čvršćim, ali još uvijek djelomično tekućim žumanjkom, kuhajte četiri minute, a za tvrdo kuhana jaja s potpuno čvrstim žumanjkom, kuhajte sedam minuta.
2. Korištenje svježih jaja za tvrdo kuhana jaja
Iako su nam svježa jaja potrebna za savršeno poširanje, Shay preporučuje korištenje jaja koja su bliža isteku roka trajanja prilikom kuhanja na tvrdo. Zašto? Očito je da se svježa jaja teže gule. Osim tog pravila, nije previše važno jesu li jaja svježa ili malo starija kada je riječ o samom kuhanju.
Prema organizaciji British Lion Eggs, stavljanje jajeta u vodu može pomoći pri određivanju njegove svježine. Ako je pokvareno i prošlog roka trajanja, plutat će jer se s vremenom povećava veličina zračne šupljine u jajetu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati