Jeste li probali ovakve punjene paprike? Radile su se kada meso nije bilo dostupno

OVIH vam dana puno pišemo o sezonskom povrću - a tek smo počeli. Mnogi se ljeti vesele satarašu i punjenim paprikama, općepoznatim ljetnim klasicima. I mi smo među njima, a kada govorimo o punjenim paprikama - moraju li one baš svaki put biti punjene mesom? Ne, jer mnogi se sjećaju onih punjenih krumpirom.
Alternativa bez mesa
Punjene paprike su u najpoznatijem obliku vezane uz mesno punjenje, u mnogim krajevima - osobito u Bosni i Hercegovini, Slavoniji i Lici, postoji i ova, skromnija, ali ništa manje ukusna varijanta s krumpirom.
Riječ je o jelu koje se najčešće pripremalo ljeti, kad su paprike dostupne na svakom placu, a domaćinstva nisu imala uvijek mesa na raspolaganju. Krumpir se u kućanstvima ionako nalazio gotovo svakodnevno, pa je ovaj recept bio logičan izbor - jeftin, zasitan i lako prilagodljiv.
Nerijetko se posluživao kao glavno jelo uz žlicu kiselog vrhnja ili kajmaka, a jeli su ga i djeca i odrasli. Bake i mame su ga pripremale često "od oka", bez preciznog recepta, a miris pečenih paprika punjenih lukom i krumpirom mnoge i danas podsjeća na djetinjstvo.
Potrebni sastojci
- Paprike
- Krumpir
- Crveni uk
- Češnjak (po želji)
- Dimljena slanina (po želji)
- Ulje
- Sol i papar
- Kiselo vrhnje ili kajmak za posluživanje
Kako se pripremaju
Paprike prvo operite i očistite od sjemenki. Krumpir ogulite i naribajte ili narežite na sitne kockice. Na ulju kratko prodinstajte luk (i češnjak ako ga koristite), pa dodajte krumpir i začine. Po želji možete ubaciti sitno narezanu slaninu.
Dobivenu smjesu napunite u paprike, a višak rasporedite između njih u posudi za pečenje. Sve lagano prelijte uljem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok paprike ne dobiju lijepu zlatnu boju. Poslužite toplo ili hladno, uz vrhnje ili kajmak.
Detaljan recept pronađite ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati