Sjeckate li i vi luk ovako? Profesionalci to rade u nekoliko rezova

LUK JE OSNOVA mnogih jela, a pravilno sjeckanje nije važno samo zbog izgleda - već i zbog okusa. Možda ćete sada pomisliti "pa tko ne zna nasjeckati luk", ali ovdje je riječ o usavršavanju sjeckanja.
Sitno i ravnomjerno nasjeckani luk kuha se jednoliko, ne zagorijeva i bolje se stapa s ostalim sastojcima. Profesionalni kuhari koriste jednostavnu, ali preciznu tehniku koja štedi vrijeme i čini čuda za svaki recept.
Evo kako i vi možete savladati tu vještinu.
Priprema i pravilan hvat
Prepolovite luk po dužini (od korijena do vrha) i nemojte odstraniti korijen - on drži luk na okupu dok ga režete. Ogulite vanjski sloj i stavite polovicu luka ravnom stranom na dasku. Držite nož čvrsto, a drugom rukom stisnite luk tako da prsti budu savijeni prema unutra. To štiti vrhove prstiju i pomaže u ravnomjernom rezanju.
Tehnika sjeckanja - korak po korak
Uzdužni rezovi: Nožem napravite 5-6 rezova paralelno s daskom, prema korijenu, ali ne do kraja - korijen treba ostati netaknut.
Okomiti rezovi: Zatim zarežite odozgo prema dolje, okomito na prethodne rezove, opet ne do kraja. Širinu rezova prilagodite željenoj veličini komadića.
Sjeckanje: Na kraju, vodite nož poprečno kroz luk - i luk će se sam raspasti u sitne, pravilne kockice.
Ako radite s većom količinom luka, ponovite postupak s drugom polovicom. Ostatke oko korijena jednostavno narežite posebno ili ostavite za temeljac.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati