Počela je sezona sladoleda, naučite kako ga napraviti kod kuće kao majstor

SVIBANJ polako prolazi, a iako nam vrijeme vani govori drugačije, ako se pita kalendar - sezona sladoleda službeno je otvorena. Bilo da ste ljubitelj klasičnih okusa poput vanilije i čokolade ili više volite voćne, egzotične kombinacije, domaći sladoled nikada ne izlazi iz mode.
Iako su industrijski sladoledi lako dostupni, domaći sladoled pruža neusporedivu prednost: potpunu kontrolu nad sastojcima, okusima i teksturom. Upravo je sada idealno vrijeme da osvježite svoje kulinarske vještine i naučite kako pripremiti savršeno kremasti sladoled u vlastitoj kuhinji.
U nastavku donosimo najbolje savjete i trikove kako napraviti domaći sladoled koji će oduševiti i vas i vaše goste - bez obzira na to imate li aparat za sladoled ili ne.
1. Osnova je ključna - vrhnje za šlag, jogurt ili mlijeko?
Većina klasičnih sladoleda temelji se na kremi, a za pripremu kreme najčešće se kombiniraju vrhnje za šlag i mlijeko, no možete koristiti i, primjerice, grčki jogurt. Za bogat i kremast sladoled koristite punomasno mlijeko i slatko vrhnje (u omjeru 1:1 ili 1:2).
Za laganiju verziju možete povećati udio mlijeka, ali tada računajte na manju kremoznost. Biljne alternative poput kokosovog i bademovog mlijeka također su opcija, ali često zahtijevaju dodatke poput kukuruznog škroba radi bolje teksture, pa i to imajte na umu.
2. Hlađenje prije zamrzavanja
Nakon što ste pomiješali sve osnovne sastojke za sladoled (to su najčešće mlijeko, vrhnje za šlag, šećer te ekstrakt vanilije po želji), smjesu je nužno u potpunosti ohladiti, idealno preko noći u hladnjaku. Hladna smjesa se brže zamrzava, čime se smanjuje formiranje velikih kristala leda, a rezultat je glađa tekstura.
3. Miješanje je presudno - i nije nužno imati aparat
Ako imate aparat za sladoled, on će automatski miješati smjesu tijekom zamrzavanja, čime se osigurava glatka, prozračna struktura. No ako nemate aparat, to možete napraviti i ručno. Zamrznite smjesu u plastičnoj posudi pa je svakih 30 do 45 minuta izvadite i energično promiješajte vilicom, pjenjačom ili mikserom (3 do 4 puta tijekom zamrzavanja).
4. Kakav okus odabrati?
Kada ste napravili bazu za sladoled, možete se poigrati okusima. Za okus vanilije najbolje je koristiti pravu mahunu, a ne ekstrakte ili arome. Ako želite voćni sladoled, pasirajte svježe ili kuhano voće, procijedite ako je potrebno i umiješajte u ohlađenu bazu. A ako želite čokoladni sladoled, otopite tamnu čokoladu s malo vrhnja i umiješajte je u bazu ili dodajte kakao.
5. Pravilno skladištenje
Sladoled čuvajte u plastičnoj ili metalnoj posudi s poklopcem i prekrijte površinu prozirnom folijom prije zatvaranja kako biste spriječili kristalizaciju na vrhu. Prije posluživanja ostavite ga 5 do 10 minuta na sobnoj temperaturi da omekša.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati