Mnogi ovo rade s piletinom iz dućana, a ne bi trebali

PILETINA je jedna od najčešćih namirnica na našim tanjurima - pristupačna je, brzo se priprema i ide uz sve. Ali upravo zato što je tako "obična", često s njom radimo greške koje mogu pokvariti okus, teksturu, pa čak i ugroziti zdravlje. Evo koje su to najčešće pogreške s piletinom iz dućana i kako ih izbjeći.
>> Recept: Piletina punjena senfom
Perete piletinu prije kuhanja
Možda ste mislili da je to higijenski, ali zapravo je vrlo rizično. Pranjem sirove piletine pod mlazom vode možete samo proširiti bakterije poput salmonele po sudoperu, radnoj površini i okolnim stvarima. Termička obrada je jedini siguran način da se unište štetne bakterije - zato samo otvorite pakiranje, prebacite meso u posudu i ruke temeljito operite.
Ne osušite je prije pečenja
Ako stavite mokru ili vlažnu piletinu direktno u tavu ili pećnicu, dobit ćete kuhanje - a ne pečenje. Vlažna površina sprječava da se meso lijepo zapeče i uhvati hrskava korica. Prije pripreme, nježno je obrišite kuhinjskim papirom sa svih strana - razlika u teksturi bit će ogromna.
Ne začinite je dovoljno (ili uopće)
Piletina sama po sebi ima vrlo blag okus, pa traži začine. Ako je samo posolite kad je već u tavi, neće upiti gotovo ništa. Najbolje je začiniti je barem 15 minuta ranije - sol, papar, malo ulja, češnjak u prahu, paprika, limun… Jednostavno, a čini čuda.
Pečete je predugo jer "ne smije ostati sirova"
Naravno da piletina mora biti termički obrađena do kraja, ali to ne znači da mora biti suha i vlaknasta. Pečeni file ne treba više od 10–12 minuta na srednje jakoj vatri. Ako imate termometar, unutarnja temperatura bi trebala biti oko 75 °C. Ako nemate - prerežite najdeblji dio i provjerite da meso nije prozirno.
Piletinu ostavite na sobnoj temperaturi predugo
Nakon kupnje, piletinu treba što prije staviti u hladnjak, a prije kuhanja izvaditi najviše 15-20 minuta ranije. Ako stoji vani satima, osobito ljeti, riskirate razmnožavanje bakterija. Isto vrijedi i za ostatke jela - ne ostavljajte ih satima na stolu prije nego ih stavite u frižider.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati