Neobičan kuhinjski trik Kamale Harris koji štedi vrijeme

KAMALA Harris, američka potpredsjednica i demokratska kandidatkinja, poznata je po svojoj strasti prema kuhanju, a sada je otkrila i neobičnu tajnu pripreme savršene raštike za veća okupljanja. Njezina ljubav prema hrani odavno je poznata javnosti, osobito nakon što je tijekom pandemije na Instagramu podučavala senatora Marka Warnera kako napraviti sendvič s tunom, piše Food & Wine.
U videu objavljenom na društvenim mrežama, Harris je u razgovoru s poznatom kuharicom Mashamom Bailey objasnila kako svake godine priprema raštiku za božićnu zabavu svojih prijatelja. Budući da se radi o velikoj količini, otkrila je kako lisnato povrće najlakše opere - u kadi.
Trik za velike količine
Iako pranje povrća u kadi zvuči iznenađujuće, zapravo je vrlo praktična metoda kada kuhate za puno ljudi. Lisnato zeleno povrće poput raštike kuhanjem znatno gubi na volumenu, pa je za veći broj porcija potrebna velika sirova količina koja često ne stane ni u najveći sudoper. Pranje u kadi omogućuje da se listovi potpuno urone u vodu, čime se učinkovito uklanja sva prljavština i pijesak, a ujedno se štedi i vrijeme jer nije potrebno prati povrće u više navrata.
Kulturna važnost južnjačkog zelja
Na američkom Jugu najčešće se pirjaju tri vrste zelja: raštika, gorušičino zelje i zelje od repe. Priča o sporo kuhanom južnjačkom zelju usko je povezana s poviješću crnačkog stanovništva u Americi. Robovima su se često davali odbačeni sastojci, poput lišća repe, koje bi zatim satima pirjali s ostacima poput dimljenih svinjskih koljenica kako bi jelu dali bogat okus. Danas je ovo slano i mekano jelo ključan dio takozvane "soul food" kuhinje, a mnoge obitelji i kuhari razvili su vlastite, generacijama stare recepte.
Recept korak po korak
Harris je detaljno opisala i svoj postupak kuhanja. Umjesto puretine, za okus koristi slaninu. Prvo nasjecka i poprži slaninu, zatim doda nasjeckani češnjak, čili papričice, puno vode i malo pilećeg temeljca. Tu tekućinu s aromatičnim sastojcima ostavi da se zajedno kuha neko vrijeme kako bi se stvorila bogata baza okusa, prije nego što uopće doda raštiku. Nakon što ubaci oprano povrće, sve se pirja nekoliko sati. Na samom kraju, jelo dovršava s malo bijelog octa i nekoliko kapi Tabasca.
Potpredsjednica je u šali rekla kako je korištenje Tabasca "varanje", ali i dodala kako taj popularni ljuti umak iz Louisiane ima "pravu količinu octa".

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati