Što je točno kombucha, zašto je svi piju i koje su joj prednosti?

MOŽDA kombucha još nije dio vaše svakodnevne rutine, ali ako još niste probali ovo čudesno piće, sada je pravo vrijeme. Ovaj fermentirani čaj, obično blago gaziran poput bezalkoholnog pića i kvasast poput piva, prepun je probiotika i zdravih kiselina.
>> Veliki vodič za izradu kombuche kod kuće, korak po korak
Dobar je za crijeva i to na više načina - korisne bakterije potiču zdravu probavu, a ispijanje kombuche povezuje se i s višom razinom energije te smanjenim rizikom od dijabetesa. Evo što stručnjaci misle o ovom piću i zašto bismo ga trebali redovito piti.
Što je zapravo kombucha?
Kombucha je fermentirani čaj, a najčešće se radi od crnog ili zelenog čaja. Dodaje joj se "scoby" - kultura bakterija i kvasaca u simbiozi (poznata i kao "starter") - koja se ostavi da fermentira između 7 i 30 dana, objašnjava nutricionistica Lauren Slayton.
"Iako mnogima djeluje kao novitet ili trend, kombucha se proizvodi već više od 2000 godina", kaže za Martha Stewart portal i dodaje da ima lagano pjenušavu teksturu i specifičan, kiselkasto-sladak okus koji varira ovisno o vrsti čaja i dodanim sastojcima.
>> Uz ova fina i zdrava pića možete zaboraviti na Coca-Colu zauvijek
Tradicionalna kombucha smatra se bezalkoholnim pićem jer sadrži premalo alkohola da bi se zakonski smatrala alkoholnim (ispod 0,5 posto alkohola). Ipak, postoje i alkoholne varijante kombuche, no uglavnom su bezalkoholne, a usto, jako su dobre za zdravlje - evo i zašto.
1. Poboljšavaju probavu
Najpoznatija korist kombuche odnosi se na zdravlje probavnog sustava. Stephanie Taylor, osnivačica Remnant Farm Kombuche, navodi da probiotici u kombuchi pomažu uspostaviti ravnotežu korisnih bakterija u crijevima.
Slayton je često preporučuje osobama koje pate od zatvora. Ističe i da octena kiselina iz kombuche usporava pražnjenje želuca, produžujući osjećaj sitosti, dok glukuronska kiselina pomaže funkciji jetre. No važno je napomenuti: zbog prirodne gaziranosti kombucha kod nekih može izazvati nadutost.
2. Podižu razinu energije
Budući da se kombucha najčešće priprema od crnog ili zelenog čaja, sadrži i nešto kofeina. Slayton kaže da obično zadrži trećinu do polovice kofeina iz izvornog čaja - otprilike 15 mg po šalici, što je znatno manje od 90 mg koliko ima u kavi.
Iako nećete dobiti klasičan "kofeinski udar", redovito ispijanje može rezultirati laganim porastom energije zahvaljujući B vitaminima koji nastaju tijekom fermentacije. Uz to, zdrav probavni sustav znači više energije i bolji osjećaj općenito.
3. Jačaju imunitet
Kombucha je bogata vitaminima i mineralima koji podupiru imunološki sustav, kaže Taylor. Minerali poput kalcija, mangana i fluorida doprinose zdravlju kostiju i mogu pomoći u prevenciji bolesti poput osteoporoze i artritisa. Antioksidansi prisutni u kombuchi mogu pomoći zdravlju srca, snižavanjem lošeg kolesterola i sprječavanjem nakupljanja plaka u krvnim žilama.
4. Reguliraju šećer u krvi
Istraživanja pokazuju da fermentirani napitci poput kombuche, bogati polifenolima iz čaja i organskim kiselinama, mogu pomoći u regulaciji inzulina i razine glukoze u krvi. U kombinaciji sa zdravom prehranom, to može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Slayton ipak upozorava da se u procesu pripreme koristi šećer za hranjenje kvasaca i bakterija – iako se dio potroši tijekom fermentacije, konačna količina šećera može varirati. Zato savjetuje da obavezno provjeravate etikete prije kupovine kombuche.
>> Hrvati koji rade najbolju domaću kombuchu objasnili zašto se mora držati u hladnjaku

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati