Zašto borovnice brzo propadaju i kako ih sačuvati i do 14 dana?

NAKON što kupite kutiju hranjivih borovnica, može biti primamljivo samo ih staviti u hladnjak i zaboraviti na njih dok vam ne zatrebaju. Tehnički gledano, ova metoda može funkcionirati, ali postoje i drugi načini da borovnice traju još dulje.
Ovo voće je, uostalom, prilično osjetljivo i traži posebnu njegu i tretman. Profesionalni kuhari otkrivaju kako čuvati borovnice u hladnjaku kako bi ostale u najboljem mogućem stanju. Saznajte kako zamrznuti borovnice i pročitajte savjete za što dulje očuvanje njihove svježine.
Trebaju li se borovnice čuvati u hladnjaku?
Je li bolje čuvati borovnice u hladnjaku nego na kuhinjskom pultu? Kratki odgovor: da. "Borovnice se brzo kvare pa ih ne treba čuvati na sobnoj temperaturi", kaže Nathan Lyon, kuhar i voditelj emisije "A Lyon in the Kitchen" na Discovery Healthu.
Na sobnoj temperaturi trajat će samo jedan do dva dana prije nego što počnu propadati, kaže Raymond Ortiz, glavni kuhar restorana Forbici Modern Italian u Tampi na Floridi.
Ali pričekajte s pranjem voća. "Pranjem borovnica prije skladištenja može se unijeti vlaga, što stvara uvjete za razvoj plijesni, bakterija i truljenja", kaže Ortiz. Operite samo one borovnice koje planirate pojesti, i to neposredno prije konzumacije.
Uobičajeni rok trajanja borovnica
Ako se pravilno čuvaju u hladnjaku, borovnice mogu trajati između 10 i 14 dana. Zamrznute borovnice mogu trajati dugo, ali s vremenom gube na teksturi i okusu. Za najbolju kvalitetu konzumirajte zamrznute borovnice unutar osam mjeseci, ističe Ortiz.
Čak i uz pravilno skladištenje, svježe borovnice će se na kraju pokvariti. Znakovi pokvarenih borovnica uključuju mekoću, gnjecavost i vidljivu plijesan, objašnjava Lyon. Ako primijetite bilo koji od tih znakova, vrijeme je da ih bacite.
Kako čuvati borovnice u hladnjaku?
"Najbolji način za čuvanje borovnica u hladnjaku je da ih pohranite unutra čim ih donesete kući iz trgovine", kaže Lyon. Slijedite ove korake za čuvanje borovnica:
1. Pregledajte borovnice i uklonite sve pljesnive, mekane ili one koje propuštaju sok.
2. Obložite hermetički zatvorenu posudu suhim papirnatim ubrusom.
3. Stavite neoprane borovnice u posudu u jednom sloju. To će spriječiti njihovo pretrpavanje, što može dovesti do širenja plijesni.
4. Spremite posudu u hladnjak.
Kako čuvati borovnice u zamrzivaču?
Ako ih želite sačuvati dulje, pohranite borovnice u zamrzivač koristeći sljedeće korake:
1. Uklonite oštećene borovnice.
2. Operite borovnice u cjedilu, zatim ih protresite da uklonite višak vode.
3. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje ili silikonskom podlogom. Rasporedite borovnice u jednom sloju.
4. Stavite lim u zamrzivač na jedan do dva sata ili dok borovnice ne postanu potpuno zamrznute.
5. Prebacite smrznute borovnice u posude ili silikonske vrećice prikladne za zamrzavanje.
Savjeti za dulje trajanje borovnica
Prvo i osnovno: uvijek operite ruke toplom vodom i sapunom prije rukovanja borovnicama. Time ćete spriječiti prijenos mikroba s ruku na borovnice, što ubrzava kvarenje i povećava rizik od bolesti koje se prenose hranom. Da biste bili sigurni da su ruke čiste, perite ih 20 sekundi. Evo još nekoliko savjeta koji mogu pomoći:
Koristite čiste posude
Ako su posude za pohranu nečiste, čak i najčišće borovnice mogu se kontaminirati. Operite posude toplom vodom i sapunom kako biste bili sigurni da su čiste.
Podesite temperaturu hladnjaka
Ako je vaš hladnjak pretopao, borovnice, kao i druga hrana, brže će se pokvariti. Pobrinite se da je temperatura postavljena na 4 °C ili niže. Ako vaš hladnjak nema pouzdan digitalni prikaz, možda se isplati nabaviti poseban termometar za hladnjak.
Izbjegavajte ladicu za voće i povrće
Borovnice čuvajte u glavnom dijelu hladnjaka, primjerice na srednjoj ili gornjoj polici, ističe Ortiz. Izbjegavajte ih držati u ladici za povrće jer to može ograničiti cirkulaciju zraka, koja je važna za očuvanje svježine borovnica.
Držite podalje od sirovog mesa
Kako biste izbjegli međusobnu kontaminaciju, svježe namirnice poput borovnica držite podalje od sirovog mesa. Sirovo meso držite na donjoj polici kako bi se spriječilo da eventualno curenje kontaminira drugu hranu.
Rotirajte borovnice svakih nekoliko dana
Borovnice će dulje trajati ako ih svaka dva do tri dana pregledate i malo protresete. Vlaga se može nakupiti na dnu, pa će okretanje pomoći u njezinom ravnomjernom raspoređivanju i sušenju. Ako je potrebno, zamijenite papirnati ubrus i bacite sve mekane borovnice koje su pokvarene ili na putu da se pokvare.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati