Punomasno ili obrano mlijeko? Studija otkrila koje je bolje za zdravlje srca

NAKON desetljeća istraživanja, znanstvenici su napokon dali jasan odgovor na pitanje je li za zdravlje srca bolje piti punomasno ili niskomasno mlijeko. Zaključak je nedvosmislen, niskomasno mlijeko je sigurniji izbor, piše The Independent.
Rezultati dolaze iz velike norveške studije koja je pratila zdravstvene navike i stanje više od 73 tisuće ljudi tijekom 33 godine. Analiza je pokazala da udio mliječne masti u prehrani izravno utječe na rizik od smrti uzrokovane bolestima srca.
Tri desetljeća praćenja
Istraživanje, objavljeno u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, obuhvatilo je podatke prikupljene od 1974. do 1988. godine. Znanstvenici su pratili 73.860 osoba prosječne dobi od 41 godine. Tijekom praćenja zabilježeno je 26.393 smrtnih slučajeva, od kojih je 8.590 bilo posljedica kardiovaskularnih bolesti.
Punomasno mlijeko povećava rizik
Ključni nalaz pokazuje da su osobe koje su pile punomasno mlijeko imale veći rizik od smrtnosti nego one koje su birale niskomasno. Istraživačima je pomogla posebna situacija u Norveškoj, dok je 1970-ih većina pila punomasno mlijeko, u 1980-ima naglo je porasla popularnost niskomasnog. Ta promjena omogućila je usporedbu dugoročnih učinaka na velikom uzorku populacije.
Rezultati su pokazali da je konzumacija niskomasnog mlijeka povezana s 11% manjim rizikom od ukupne smrtnosti i 7% manjim rizikom od smrti zbog bolesti srca u odnosu na punomasno mlijeko. Ti su nalazi ostali isti i nakon što su u analizu uključeni čimbenici poput prethodnih bolesti ili drugih zdravstvenih rizika.
Tko pije kakvo mlijeko?
Pokazalo se i da su osobe koje piju niskomasno mlijeko češće žene, obrazovanije i nepušači. Oni koji su pili punomasno mlijeko češće su bili pušači. Autori su zaključili da je punomasno mlijeko povezano s višim rizikom od bolesti srca i ukupne smrtnosti, dok je kod niskomasnog mlijeka zabilježena blaga zaštitna povezanost.
Preporuke u skladu s nalazima
Ovi rezultati podudaraju se s postojećim prehrambenim smjernicama. Većina masti u mlijeku i mliječnim proizvodima je zasićena, a njezina prekomjerna konzumacija može dovesti do nakupljanja kolesterola u krvi, debljanja te povećanog rizika od srčanog i moždanog udara.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati